Yeni Doğan Bebek Kaç Dakika Emer?

Emzirme ve anne sütü yeni bir anne için en önemli konuların başında gelir. Emzirmeye başladığında da "bebeğimin kaç dakika emmesi gerekir?" sorusu önem kazanır.

Esasında emzirmede saatler ve süreler önemli değildir. Bebeğin genel ritmine uyum sağlamak daha önemlidir. Ama yine de birkaç noktayı bilmek anneleri rahatlatacaktır.

Bebek emmeye bir hızla başlar. Ve ilk başta süt bebeğe ulaşamadı için memeye oksitosin uyarısı verir. Sonra süt bebeğe ulaşmaya başlar ve bebekte yutkunmalar görülmeye başlar. İlk başta anne sütünün sulu kısmını alan bebek, ortalama 5-10 dakika sonra anne sütünün yağlı kısma ulaştığı için daha az yutkunmaya başlamaktadır. Bebeğin memede ortalama kalma süresi 15-20 dakikadır. 

Bebekler yeni doğduklarında çene kaslarının henüz kuvvetsiz olması nedeniyle memeyi geç boşaltabilirler. Büyüyüp çene kasları geliştikçe daha güçlü emdiği için bu süre kısalabilmektedir. 

Yeni doğduklarında ortalama 10-12 gün anne sütünün olgunlaşdığı dönemdir. Bu dönemde iki memeye de ileti gidebilsin diye ve meme ucu hassasiyetinin yoğun olması beklendiği için 5-10 dakika emzirme tavsiye edilir. 10-12 gün sonra artık bir emzirme seansının 15-20 dakika olması önerilir.

Emzirmeye başladığınız ilk günlerde sütün gelmemesi, göğüs ucundaki süt deliklerinin açılmaması veya sütün az gelmesi durumunda emzirmeye destekleme amaçlı olarak süt sağma pompalarından faydalanabilirsiniz. 

Daha Fazla Kaynak