Sağılan ve Anne Sütü Saklama Poşetinde Dondurulmadan Muhafaza Edilen Süt Ne Kadar Sürede Tüketilmelidir?

Anne sütü gerekli şartlar sağlandığında saklanabilen bir besin kaynağıdır. Özellikle günümüzde, birçok annenin çalışıyor olması, mesai saatlerinde bebeklerini emzirememelerine neden olmaktadır. Süt sağma yöntemiyle anne sütünü önceden biriktirerek, bebeğinden uzak olduğu zamanlarda bile onun düzenli olarak beslenebilmesini sağlayabilmektedir. Bu aşamada, annelerin işini kolaylaştıran ve anne sütünün saklanmasını sağlayan özel ürünler tasarlanmaktadır.

Süt saklama koşulları ve süreler

Süt sağma pompaları sayesinde anne kolaylıkla sütünü sağabilmektedir. Bu sütlerin muhafaza edilmesi için de yine bu iş için dizayn edilen, anne sütü saklama poşeti kullanılmaktadır. Anne sütü saklama koşuluna ortamına göre tazeliğini korumaktadır. Bu çerçevede;

  • oda sıcaklığında muhafaza edilen anne sütü 3 saat,
  • buzdolabında saklanan anne sütü 3 gün,
  • derin dondurucuda saklanan anne sütü ise 3 ay boyunca tazeliğini koruyabilmektedir. Söz konusu koşulların sağlanması sayesinde anneler, sütlerini uzun süreli saklama imkanı bulurlar. Eğer anne sütü dondurulmayacaksa çok dikkatli şekilde tüketilmelidir. 

Buzdolabında sütü saklarken nelere dikkat edilmeli?

Yukarıdaki bilgilerden de görüleceği üzere buzdolabında anne sütünü saklama süresi en fazla 5 günle sınırlıdır. Peki, anne sütü dondurmadan saklanacak ise nelere dikkat edilmelidir?

  • Anne sütü ile dolu süt saklama poşeti buzdolabının orta kısımlarında muhafaza edilmelidir. Bu sayede, buzdolabı kapağının açılıp kapanması sonucunda oluşan ısı farklarından süt etkilenmemiş olur.
  • Süt poşetinin kesinlikle hava almaması sağlanmalıdır. Bunu sağlamak için çift kilitli poşetler kullanılabilir. Bu sayede hem sütün tazeliği korunur hem de buzdolabı içindeki yemeklerin kokusunun süte sinmesi engellenmiş olur.
  • Süt ısıtılırken kesinlikle kaynatılmamasına dikkat edilmelidir. Anne sütü kaynarsa içindeki besinler zarar görecek ve sütün kalitesi düşecektir. Ayrıca süt, ısıtılırken hafif ve yumuşak hareketlerle karıştırılırsa bir yandan homojen bir şekilde ısınması, bir yandan da süt üzerinde kaymak oluşumunun engellenmesi sağlanır.

Bu bilgiler ışığında, anne sütünü buzdolabında 5 güne kadar rahatlıkla korumak mümkündür. Bununla birlikte, sütün bozulup bozulmadığını kontrol etmek için küçük bir kısmını ayırarak kaynatabilirsiniz. Kaynatılan süt eğer kesiliyorsa, bozulmuş demektir.

Daha Fazla Kaynak