Hamilelikte Hafta Gelişimi
1 - 4.Hafta
Kadın yumurtası ve erkeğin spermi tubalarda (rahim ve yumurtalıklar arasında bağlantıyı sağlayan tüpler) karşılaştığında fertilizasyon denilen döllenme gerçekleşir. Döllenmiş yumurtaya embriyo denir ve bir yandan gelişimine devam ederken bir yandan da tüplerden rahim içine doğru yolculuğuna devam eder.
5 - 8.Hafta
5. haftadan itibaren gebelik kesesini ultrasonda görmek mümkündür. İlk ultrason muayenesi gebeliğin yerleşimi ve sayısını belirlemek açısından önemlidir. Tek mi, ikiz mi? Rahim içi yerleşimi normal mi? Kalp atımı normal mi? Tüm soruları yanıtlamak için erken ultrason önemlidir.
9 - 12.Hafta
9. haftadan itibaren bebeğe artık fetüs adı verilir. Kuyruk kısmı tamamen kaybolmuş ve boyu 2.5 cm’yi geçmiştir. Ağırlığı yaklaşık 2 gramdır. Kol ve bacaklar uzamaya başlamış, el ve ayak parmakları şekillenmeye başlamıştır. İç organlar gelişimini sürdürmektedir. Gözler oluşmuş ama göz kapakları kapalıdır.
13 -16.Hafta
13. haftadan itibaren bebeğiniz ikinci üç aylık dilime geçmiş bulunmaktadır. 8-10 cm kadar boyu ve 25-30 grama ulaşan ağırlığı ile bir erik tanesi büyüklüğüne ulaşmıştır. Başı vücudunun yaklaşık 1/3 ü kadardır. İçinde yüzdüğü sıvıyı yutar ve sonra idrar olarak çıkartır.
17 - 20.Hafta
17. haftada bebeğiniz 13-14 cm boyunda ve 140 gram ağırlığındadır. Cinsel organları ultrasonda daha belirgin olarak izlenebilir. Kalıcı ve süt dişleri oluşmuştur. Parmak izleri oluşmaya başlamıştır. Sindirim sistemi gelişmiş mekonyum denilen ilk bağırsak atıkları oluşmaya başlamıştır.
21 - 24.Hafta
21. haftada bebeğinizin boyu 23-25 cm yi bulurken, ağırlığı 300-350 gram civarındadır. Bebeğin uyku ve uyanıklık dönemleri vardır. Kaş ve kirpikleri belirgin hale gelir. İlk yarıdaki büyüme hızı biraz azalır. Anneden bebeğe aktarılan bağışıklığın yanında bu haftalarda bebekte beyaz küre üretimi ile birlikte bağışıklık sistemi daha da güçlenir.
25 - 28.Hafta
25. haftada bebeğiniz 34- 35 cm boyunda, 650- 680 gram ağırlığına ulaşır. Tat ve dokunma duyuları gelişmiştir. Optik sinirin çalışması ile birlikte göz ve beyin arasındaki ilişki kurulur. Bebek ışığa tepki verebilir. Bu dönemde egzersiz yapabilirsiniz. 26. Haftada bebeğinizin boyu 36 cm, ağırlığı 750- 800 gramdır.
29 - 32.Hafta
29. Haftada bebeğiniz 40 cm boyunda 1200 - 1300 gram ağırlığındadır. Ancak ultrasonda bebek kendi üstüne kıvrıldığından dolayı ilk 4 aylık gebelikten sonra bebeğin boy ölçümü ultrason muayenesi ile yapılmaz. Tat alma, koku ve dokunma duyuları gelişmiştir. Işığa ve sese tepki verebilir.
33 - 36.Hafta
33. haftada bebeğinizin 45 cm üzerinde boyu 1900 gram ağırlığı vardır. Bebek büyüyüp çok yer kapladıkça amnion sıvı miktarı biraz azalır. Tekmelerini daha güçlü hissedebilirsiniz. Parmaklarını kullanabilir ve emebilir. Kafatası kemikleri esnektir ve henüz birleşme tamamlanmamıştır.
37 -40.Hafta
37. haftada bebeğinizin 48 cm üzerinde boyu 2900 gram ağırlığı vardır. Beyin ve kafatası halen büyümeye devam ediyor. Bu haftalarda doktorunuz pelvik muayene yaparak kemik çatınızın genişliğini ve normal doğum için uygun olup olmadığını belirleyebilir. Bebeğin başı rahim kanalına girdiğinden karnınız biraz aşağı düşebilir.