13 -16.Hafta
Bebek
13. haftadan itibaren bebeğiniz ikinci üç aylık dilime geçmiş bulunmaktadır. 8-10 cm kadar boyu ve 25-30 grama ulaşan ağırlığı ile bir erik tanesi büyüklüğüne ulaşmıştır. Başı vücudunun yaklaşık 1/3 ü kadardır. İçinde yüzdüğü sıvıyı yutar ve sonra idrar olarak çıkartır. Ağız içi yapılar, tükürük bezleri ve dildeki tat alma hücreleri oluşmaya başlar. Ayrık olan gözler birbirine yaklaşarak normal yerlerine doğru kayarlar. Şayet bebeğiniz kız ise yumurtalıklarında 2 milyondan fazla yumurta bulunmaktadır. 14. Haftada bebeğiniz 9-11 cm boyunda ve 45-55 gram ağırlığındadır. Nefes alıp verme, yutma ve emme refleksleri gelişmiştir. Kalbi erişkin kalbinin iki katı hızındadır. Giderek daha çok normal bir insana benzeyen bebeğinizi parmağını emerken görebilirsiniz.15. Haftada bebeğiniz 10 cm’nin üzerinde boyu, 50-70 gram ağırlığı ile bir elma büyüklüğüne ulaşmıştır. Kalıcı saç telleri oluşmaya başlarken tüm vücudu lanugo adı verilen ince tüyler sarmaya başlar. Bebeği içinde bulunduğu sıvıdan korumaya yarayan bu ince tüyler doğumda veya hemen sonrasında kaybolurlar. İç kulak kemikleri sertleşir ve işitme fonksiyonu daha belirgin hale gelir.6. Haftada bebeğiniz 11-12 cm boya 80-85 gram ağırlığa ulaşır. Tat duyusu oluşur, kaş ve kirpikler belirginleşirken saçları uzar. Bu haftadan itibaren bebeğin ilk hareketlerini hissedebilirsiniz.
Anne
Hamileliğin 4. ayında bebeğin oluşmuş olan organları büyüyüp olgunlaşmaya başlar. En büyük bölgesi başıdır, ancak vücudu da büyüyerek farkın yavaş yavaş azalmasını sağlar. Hızla kilo alır ve irileşir. Bu ayda bebeğin sinir sistemi gelişimi sürer. Dış uyaranları hissetmeye başlar, karnınıza bastırıldığında geri çekilir. Bu dönemde yüzü de şekillenmeye devam eder, kulakları başın yanlarına yerleşir, çenesi ve gözleri belirginleşir. Boynu uzar. Saç ve kılları çıkmaya başlar. Dördüncü ayın sonunda ceninin boyu yaklaşık 15 cm, ağırlığı ise 100 grama kadar çıkar.
Rahminizin büyümeye başladığını artık daha fazla hissedersiniz, büyüyen rahminiz leğen kemiğinizi doldurur ve karnınızda yükselmeye başlar. Yumuşak bir top gibi giderek büyüdüğünü hissedebilirsiniz. Önceki aylarda bulantı nedeniyle kilo almadıysanız, artık kendinizi daha iyi hissetmeye başlayacağınız için kilo da alabilirsiniz. Artık hamilelik giysilerini giymeye başlayabilirsiniz. Sol tarafınıza dönerek yan yatmaya başlamanız dolaşımınızı rahatlatacaktır. Ayrıca bacak damarlarınızın daha şiş olduğunu fark ederseniz destekleyici çorapları giyebilirsiniz. Bu durumda otururken bacaklarınızı uzatabilir, bir puf ya da iskemle desteğiyle yukarıda tutabilirsiniz. Bağırsaklarınız yavaş çalışmaya başlayabilir. Kabızlığa karşı meyve sebze gibi bol posalı yiyecekler yiyerek ve bol su içerek önlem almanızda yarar var. Ayrıca egzersiz yapmanız hem kabızlığa karşı, hem de dolaşımınızın desteklenmesi açısından yararlı olacaktır. Bu ayda yapılan kontrolde doktorunuz bebeğin kalıtsal hastalıklara karşı sağlığını kontrol eden bazı kan testleri isteyebilir.