Hamilelikte Hafta Gelişimi

37 -40.Hafta

Bebek

37. haftada bebeğinizin 48 cm üzerinde boyu 2900 gram ağırlığı vardır. Beyin ve kafatası halen büyümeye devam ediyor. Bu haftalarda doktorunuz pelvik muayene yaparak kemik çatınızın genişliğini ve normal doğum için uygun olup olmadığını belirleyebilir. Bebeğin başı rahim kanalına girdiğinden karnınız biraz aşağı düşebilir. Artık gelişimini büyük ölçüde tamamladığını düşünebiliriz. Sesinizi duyabilir ve tanıyabilir. Bu haftadan itibaren artık cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.38. Haftada bebeğiniz miada ulaşmış kabul edilir ve bundan sonraki iki hafta içinde kıymetli misafiriniz her an gelebilir. Boyu 50 cm yi kilosu ise 3000 gramı aşmıştır.  Bebeğinizin vücudunu saran ince tüyler ve verniks denilen balmumu benzeri yapı dökülmektedir. Dökülen bu yapıları yutan bebeğiniz bağırsaklarındaki mekonyum denilen ilk dışkıyı oluşturur. Ancak stres gelişmediği sürece bebek dışkısını yapmayacaktır. Avuçlarını sıkabilir, yakalama refleksi gelişmiştir. Hıçkırıklarına sık sık şahit olabilirsiniz. Planlı sezaryen doğumlar bu haftada yapılabilir.39. Haftada hızı azalmakla birlikte bebeğiniz kilo almaya devam ediyor. Boyu 51 cm ağırlığı 3300 gramdır. Artık miada ulaşan bebekte fazla bir değişiklik beklenmemelidir. Son haftanın içindesiniz ve hazırlıklarınızı tamamlamış olmalısınız.Nihayet 40. Haftaya ulaştınız. Bebeğiniz doğum ağırlığına ulaşmıştır. Bebekler bu haftada ortalama 52 cm nin üzerinde boya 330-3500 gram ağırlığa sahip olurlar. Doğumun başladığını belirten bulgular başlıca; düzenli, sık ve şiddeti artan ağrılar, nişan denilen kahverengi sümüksü akıntı ve sularınızın gelmesi yani su kesesinin yırtılmasıdır. Bebeklerin çoğu bu haftadan önce doğum yaparlar. Doğum çantanızın hazırlanmış olduğundan ve doğum planınızın yapılmış olduğundan emin olun.

Anne

Sonuncu ayda bebeğiniz rahminizde doğum pozisyonuna yerleşir, artık 50 cm boya ve 3-3.5 Kg ağırlığa ulaşır. Akciğerleri tümüyle gelişir, cilt altında giderek artan yağ dokusu doğumdan sonra ısısını korumasına yardımcı olur. BU dönemde beyin gelişimi hızla devam eder, bebeklerini gözlerini kırpıp açar. Cildindeki buruşukluklar azalır ve cilt pembemsi bir renk alır. Üzerindeki kıllar dökülmeye başlayabilir. Cildinin üzerindeki kremsi tabaka azalır.

Artık bebeğinizin tüm eşyaları hazır olmalı, beklenen doğum tarihinden bir süre önce veya sonra gelmesi normal. Hastaneye gitmek için çantanız hazır olsun, siz ve bebeğiniz için gerekecek malzeme ve giysileri çantanıza yerleştirin. Kendiniz için geceliğiniz, ayaklarınızı sıcak tutacak çorap ve terlikleriniz ve gerek duyacağını düşündüğünüz her şey hazır olsun. Bebeğinizin giysilerini de hazırlamayı unutmayın. Ayrıca bebeğinizin odasını da hazırlayın. Doğumu işaret eden düzenli kasılmaların artık başlayabileceğini unutmayın. Bebeklerin sadece %5’i tam belirlenen günde doğmaktadır, geri kalanların çoğu beklenen doğum tarihinden önceki ve sonraki 15 gün içinde doğar.

Siz de hamileliğiniz süresince epeyce kilo aldınız. 10-15 Kg almış olabilirsiniz, bel ağrınız artabilir, yürümeniz zorlaşabilir. Geceleri uyuyacak rahat pozisyonu bulmak zor olabilir. Mümkün olduğunca çok dinlenmeye çalışın. Son ayda doktor kontrolünüzün daha sık olması gerektiğini unutmayın. Size ve bebeğinize yaşam boyu mutluluklar dileriz…

Daha Fazla Kaynak