29 - 32.Hafta
Bebek
29. Haftada bebeğiniz 40 cm boyunda 1200 - 1300 gram ağırlığındadır. Ancak ultrasonda bebek kendi üstüne kıvrıldığından dolayı ilk 4 aylık gebelikten sonra bebeğin boy ölçümü ultrason muayenesi ile yapılmaz. Tat alma, koku ve dokunma duyuları gelişmiştir. Işığa ve sese tepki verebilir. Kasları gelişirken, kemikleri sertleşir. Anneden aldığı antikorların yanında kendi bağışıklık sistemi de gelişmektedir. Akciğerlerde bronş yapısı gelişmekte ve solunum yeteneğini büyük ölçüde kazanmak üzeredir.30. haftada bebeğiniz 42-43 cm boyunda 1350 gram ağırlığındadır. Beyin gelişimi sürerken beyin kıvrımları artar. Vücudunu örten ince tüyler kaybolmaya başlar. Tırnakları uzayabilir. Gözlerini açıp kapamaktadır. Bebeğin kan yapımı işi karaciğerden kemik iliğine geçmeye başlar.31. Haftada bebeğiniz 43 cm yi geçmiş 1500 gram ağırlığa ulaşmıştır. Doğum için son 10 hafta içine girmiş bulunuyorsunuz. Bu haftadan itibaren kilo alımı boy artışına oranla daha fazladır. Kemik gelişimi hızlandığı için kalsiyum ihtiyacı artmıştır. Başını sağa sola çevirebilir, bebeğinizin hareketlerini daha belirgin olarak hissedebilirsiniz. Cilt altı yağ dokusu artmaya devam eder. 32. Haftada bebeğiniz 44-45 cm boyunda 1700-1800 gram ağırlığındadır. Genellikle bu hafta ve sonrasında doğum pozisyonu denilen baş aşağı duruş şeklini alır ve çoğu bebek bu pozisyonunu doğuma kadar korur. Saçları ve tırnakları uzamış cilt altı yağ dokusu artarak cildi pembe bir renk almıştır. Bundan sonra doktorunuz daha sık takiplere çağırabilir. Bu hafta ve sonrasında doğan bebekler genellikle sağlıklı yaşarlar. Akciğerleri dışındaki tüm organ ve sistemleri gelişimlerini büyük ölçüde tamamlamışlardır. Solunum sırasında içinde bulunduğu sıvıyı ciğerlerine çeker. Beş duyu organı da gelişmiştir.
Anne
Sekizinci ayda bebeğinizin kilosu iyice artar, hamilelik dönemindeki gelişimini tamamlamaya az bir süre kalan bu dönemde saç ve tırnakları uzamaya devam eder. Sekizinci ayda bebeğiniz yaklaşık 42-45 cm boya ve 2-3 Kg ağırlığa ulaşır. Uyku ve uyanıklık dönemleri vardır. Parmak emmeye devam eder. Başı aşağıya gelecek şekilde doğum pozisyonuna geçebilir. Kirpikleri ve saçları uzar. Cildi kırmızıdan pembeye döner.
Bu ayda rahminiz karnınızı neredeyse tümüyle doldurur. Göbeğiniz deliğiniz ileri doğru itilebilir. Kilonuz Hareketlerinizin ağırlaşması, belinizin ağrıması beklenen durumlardır. Ayrıca göğüsleriniz bebeğinizi emzirmeye iyice hazırlanır, meme uçlarından sarımsı bir süt geldiğini fark edebilirsiniz. Bol bol su içmeye, otururken bacaklarınızı yukarıda tutmaya, sol tarafınıza yatmaya ve destekleyici çorap giymeye devam edin. Rahminizin seyrek bir şekilde kasıldığını hissedebilirsiniz. Bu kasılmalar rahminizin yaptığı doğum hazırlıklarıdır. Duygu durumunuz da değişebilir, bebeğin doğumuna odaklanmanız ve hafifçe endişelenmeniz normaldir. Eşinizin ve yakın çevrenizin desteğini hissetmeniz rahatlatıcı olacaktır. Artık doğuma kısa bir süre kaldı, birazcık sabırsızlanmanız bebeğinizi hemen kucağınıza almak istemeniz hiç de tuhaf değil… Sabredin o mutlu ana az bir süre kaldı.