5 - 8.Hafta
Bebek
5. haftadan itibaren gebelik kesesini ultrasonda görmek mümkündür. İlk ultrason muayenesi gebeliğin yerleşimi ve sayısını belirlemek açısından önemlidir. Tek mi, ikiz mi? Rahim içi yerleşimi normal mi? Kalp atımı normal mi? Tüm soruları yanıtlamak için erken ultrason önemlidir. Embriyonun boyu 1 mm yi geçmiştir. İlerde kalbi oluşturacak tüp benzeri bir yapıda düzensiz atımlar başlamıştır. Plasenta ile göbek kordonu aracılığıyla bebeğin anneden beslenmesi başlamıştır. Büyümeye devam eden embriyoda 6. hafta ile birlikte kalpte odacıklar oluşmaya başlar ve kalp atımı düzenli bir hale geçer. Bu dönemde bebeğin omurilik sistemini oluşturacak yapı üzerine doğru kapanırken baş boyun, sinir sistemi, akciğer, karaciğer ve böbrekler oluşmaya başlayacaktır. Bu haftadan itibaren doppler ultrason ile bebeğin kalp atımlarını duymak mümkündür. Bebeğin bacakları kendi üstüne kıvrıldığı için boyu genellikle baş popo mesafesi olarak ölçülür ve 6. Haftada 2-4 mm ye ulaşır. Kalp atışı 120-160 arasında değişebilir. Bir mercimek büyüklüğüne ulaşan bebeğin vücudunda kan dolaşımı başlamıştır. 7. haftada rahminiz iki katı büyüklüğe ulaşırken bebeğiniz 4-5 mm boyuna ulaşmıştır. Beyin lobları gelişmeye başlarken bebeğin el ve ayak tomurcukları oluşur. Burun ucu ve kulakları görülebilir. Gözleri ve burun delikleri oluşmaya başlamıştır. 8. Haftanın sonuna kadar olan ilk 8 haftalık bebeğe embriyo adı verilir. Bu haftanın bitimi ile birlikte bebeğe fetüs adı verilecektir. Yaklaşık 1,5 cm boyuna ve 250 mgr ağırlığına ulaşan bebeğin hareketlerini artık ultrasonda izlemek mümkündür. Bebeğin kuyruk gibi görülen bölümü kaybolurken, el ve ayaklarda minik perdeli parmaklar oluşmaya başlamıştır. Karın içinde yeterli bir alan olmadığından bağırsakların bir kısmı göbek bağı içinde yer alır. İlerleyen haftalarda tamamı karın içine taşınacaktır. Sinir uyarım yolları oluşurken, göz kapakları gözlerini örtmeye başlamıştır. Soluk borusu ve ana bronşlar oluşmaya başlamıştır. Henüz dış genital organlar görülmezler. Bebeğinizin cinsiyetini ultrasonda görmek için biraz daha sabretmeniz gerekecek.
Anne
Hamileliğin 2. ayı bebeğin hızla büyüdüğü, geliştiği bir dönemdir. Bir bezelye tanesi kadar olan embiyo bu dönemde günde 1 mm kadar büyür ve cenin adını alır. Bu dönemde bebeğin eşi denen ve rahim duvarından beslenmesini sağlayan plasenta gelişmeye devam eder.
Bu dönemde bebeğin sinir sistemi ve omurgası oluşmaya başlar, sindirim ve dolaşım sistemi belirginleşir, kalbi atmaya başlar. Gözleri, kulakları, ağzı oluşmaya başlar; kolları ve bacakları belirir. Bebeğin tüm organları çok küçük olmakla birlikte gelişmiş duruma gelir.
Bebeğin cinsiyeti yumurta ve sperm döllendiği anda belirlenir, ancak 7 haftaya kadar erkek ve kız bebeklerin cinsiyet farkları görülmez, aynı gibidirler. Yedinci haftada erkek bebeklerde hayalar ve penis oluşmaya, kız bebeklerde ise dış dudaklar ve klitoris gelişmeye başlar.
Gebeliğin 8. haftasında ceninin yüzünde gözleri, burnu, kulakları, dudakları, dili ve ağzı oluşmuş durumdadır. Elleri ve parmakları, ayakları ve ayak parmakları belirir.
Bu dönemde siz de değişiklikler yaşarsınız; kendinizi çok yorgun hissedebilir ve alıştığınızdan çok daha fazla uyuyabilirsiniz. Metabolizmanızın değiştiği bu dönemde fazla uyku gereksiniminiz olması beklenen bir durumdur. Ayrıca bazı anne adaylarında özellikle sabahları bulantılar olabilir. Bu durum hormonlardaki değişikliklerle ilgili ve geçicidir, ayrıca küçük ve sık öğünlerle beslenmek gibi bazı önlemlerle bulantıyı azaltmak mümkündür.
Göğüslerde büyüme ve hassasiyet olabilir, meme uçlarının rengi koyulaşabilir. Rahim büyüdükçe idrar kesesine baskı yaptığı için sık sık idrara çıkılması gerekebilir. Ayrıca vajina sıvısının salgısı da artış gösterir.
Bu dönemde duygularınızda da değişiklikler yaşanması normaldir. Eskisine göre çok daha duygusal olabilir, kolayca ağlayabilirsiniz. Kendinizi çok mutlu hissederken, birden ruh haliniz değişebilir. Çevrenizdekilerin bu dönemde size anlayış göstermeleri için durumunuzu onlarla konuşmak yararlı olacaktır.