Bebeklerin Alması Gereken Tuz Miktarı nedir?
Sağlıklı beslenme, doğumla başlayan ve hayatın sonuna kadar kadar devam eden, insanın tüm yaşam evrelerini kapsayan bir süreçtir. Yetişkinler kadar çocukların, hatta bebeklerin dahi sağlıklı beslenme kurallarına rivayet etmeleri, gelecekte hayat kalitelerini artıracak en önemli unsurdur. Bu bağlamda, anneler bebek beslenmesi konusunda birçok noktaya dikkat etmektedirler. Anne sütü bebeğin ihtiyaç duyduğu her şeyi bebeğe sağlamaktadır. Ancak, ek gıdaya geçişle birlikte, ihtiyaçlar farklılaşmakta ve bebek gelişimi için beslenme düzeni önem kazanmaktadır. Bu süreçte annelerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de bebeklerde tuz kullanımıdır.
Tuz, insan bedeni için vazgeçilmez bir mineraldir. Vücudumuzda sinir iletiminin sağlıklı bir şekilde sağlanması ve kasların doğru bir biçimde çalışması için sıvı elektrolit dengemiz önemli bir rol oynamaktadır. Bu dengeyi sağlayan mineral ise tuzdur. Peki, bebeklerin tuz alması gerekir mi? Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin dışarıdan tuz almaya kesinlikle ihtiyaçları yoktur. Anne sütü onlara, ihtiyaçları olan her türlü minareli sağlamaktadır.
Buna karşın, ek gıdaya geçen bebeklerin yemeklerine tuz katılmalı mıdır? Bebekler de tıpkı yetişkinler gibi tuza ihtiyaç duyarlar. Ancak, tuzun zararlarını göz ardı etmeden bu ihtiyacın giderilmesi gerekir. Öyle ki insan vücuduna yüksek miktarda tuz girmesi durumunda, tuzun içeriğinde bulunan sodyumun fazla olması, böbreklere ağır bir yükün binmesine sebep olur. Zaten anne sütü incelendiğinde, bu süt içerisindeki sodyum oranının bir çok canlıdaki süte nazaran çok düşük seviyede olduğu tespit edilmiştir. Diğer bir deyişle, bebekler çok az miktarda tuza ihtiyaç duymaktadırlar.
Ayrıca, bebeklikte kullanılan çok fazla tuz, ilerleyen yaşlarda hipertansiyon görülme riskini artıran en önemli faktörlerden biridir. Bazı anneler, bebekler için hazırladıkları yemeklerin daha lezzetli olacağı düşüncesiyle fazla miktarda tuz kullanmaktadırlar. Aslında, bebeğinizin tuza alışkanlığı daha bu yaşlarda şekillenmektedir. Ona az tuzlu yemekler vermeniz, ilerleyen yaşlarda daha az tuz tüketen bir damak tadına sahip olmasına yardımcı olacaktır.
Kısacası, bebek bakımı birçok faktörü bir arada düşünmeniz gereken, meşakatli bir süreçtir. Bebeğinizin ihtiyaçlarının göz önünde bulundururken, onun da bir birey olduğu gerçeğini göz ardı etmeden, ancak kendi ihtiyaçlarınızla onunkileri bir tutmadan, bebeğinize özel bir yaklaşım sergilemeniz büyük önem taşımaktadır.