Hamilelikte Hafta Gelişimi

9 - 12.Hafta

Bebek

9. haftadan itibaren bebeğe artık fetüs adı verilir. Kuyruk kısmı tamamen kaybolmuş ve boyu 2.5 cm’yi geçmiştir. Ağırlığı yaklaşık 2 gramdır. Kol ve bacaklar uzamaya başlamış, el ve ayak parmakları şekillenmeye başlamıştır. İç organlar gelişimini sürdürmektedir. Siz henüz hissedemezsiniz ama bebeğiniz adeta dans eder gibi hareket eder. Gözler oluşmuş ama göz kapakları kapalıdır. Gebeliğin 27. Haftasına kadar göz kapakları kapalı kalacaktır.  Cinsiyet organları oluşmuş ama dış genital organlar henüz ultrasonda görülemezler. Bunun için 3 hafta daha sabretmeniz gerekecektir.   Gebeliğin 10. Haftasında 3 cm boya 2,5 gr ağırlığa ulaşan bebeğiniz yaklaşık bir çilek büyüklüğündedir. Karaciğer ve böbrekler çalışmaya başlayacaktır. Gözün iris tabakası oluşurken dış kulak ve üst dudak oluşumu tamamlanmıştır. Bu dönemde beyin dokusunun hızlı gelişimi nedeniyle kafa ve gövde büyüklükleri birbirine yakındır. 11. Haftada hemen hemen tüm organlar oluşmuş ve gelişimlerini sürdürmekteyken bebeğin vücudunu saran şeffaf bir deri tabakası da oluşmaya başlamıştır. Boyu 5-6 cm ağırlığı 7-8 grama ulaşmıştır. El ve ayak tırnakları oluşmaya başlamıştır. El ve ayak parmakları arasındaki perdeler kaybolmaya başlamıştır. Sesleri duyar ama henüz ayırt edemez. 12. Hafta gebeliğin ilk üç aylık diliminin son haftasıdır.  Bu haftanın sonunda bebeğiniz 8 cm boyuna ve 14 gram ağırlığına ulaşacaktır. Bağırsaklar göbek bağının içinden tamamen bebeğin karın içine taşınmayı bu haftada tamamlarlar. Böbrekler fonksiyon görmektedir ve bebek içinde bulunduğu amnios sıvısı içine idrarını yapar. Amnios sıvısını içer ve akciğerleri içine solunum hareketleri ile birlikte çeker.  Dış genital organlar şekillenmiştir ve bu haftadan itibaren ultrasonda cinsiyet belirleme yapılabilir. Cinsiyeti belirlemede henüz erken olabilir, bu haftada yanılma payı yüksektir. Tiroit, pankreas ve safra kesesi fonksiyon görmektedir. Ses telleri oluşmaya başlamış, kalıcı diş tomurcukları gelişmiştir. Bebeğin vücudunda çeşitli bölgelerde ince tüyler belirirken, saçlar da uzamaya başlamıştır.  

Anne

Hamileliğin 3. ayı bebeğin hızla büyüyüp, gelişmeye devam ettiği bir aydır. Artık bebek yapısal olarak tamamlanmış durumdadır. Yüzünde gözleri, burnu, kulakları, dudakları, ağzı ve dili, hatta damaklarındaki diş kökleri oluşmuş durumdadır. Bebeğiniz gülümseyebilir, kaşlarını çatabilir. Kol ve bacakları düzensiz de olsa hareket eder, ancak bu hareketler henüz hissedilemez. Başparmağını ağzına götürüp emebilir, rahim içindeki sıvıyı yutabilir ve damla damla idrar çıkartabilir. Bu dönemde bebeğinizin parmak uçlarında parmak izleri bile belirmeye başlamıştır. Artık kalbi daha güçlü atmaya başlar, kan hücreleri üretilir, solunum hareketleri başlar, yani bebeğin göğsü inip kalkabilir. Bu hareketler hava alınmasını sağlamaz, ancak akciğer gelişimini destekler. 10-12. haftalarda bebeğin kalp atışları ultrasonografi ile saptanabilir. Bu dönemde ceninin boyu 5 cm’yi, ağırlığı ise 10 gramı geçer.

Bu ayda geçen ay yaşadığını değişiklikler sürer; yorgunluk hissetmeniz ve fazla uyumanız normaldir. Özellikle sabahları olan bulantılar devam edebilir. Bulantınız varsa az az ve sık sık sık beslenerek azalmasını sağlayabilirsiniz.

Göğüslerde büyüme ve hassasiyet, meme uçlarının renginde koyulaşma, sık idrara çıkma bu dönemde beklenen belirtilerdir. Ruhsal dalgalanmalarınız da olabilir, çevrenizdekilere durumu açıklayarak onların desteğiniz almanız bu dönemi rahatça atlatmanız için yararlı olacaktır.

Daha Fazla Kaynak