1 - 4.Hafta
Bebek
Kadın yumurtası ve erkeğin spermi tubalarda (rahim ve yumurtalıklar arasında bağlantıyı sağlayan tüpler) karşılaştığında fertilizasyon denilen döllenme gerçekleşir. Döllenmiş yumurtaya embriyo denir ve bir yandan gelişimine devam ederken bir yandan da tüplerden rahim içine doğru yolculuğuna devam eder. Embriyo gelişiminin 5-6 günlerinde Blastokist evresinde rahim iç duvarına tutunarak yerleşir. İmplantasyon adı verilen bu tutunma veya yuvalanma döneminde plasenta denilen anne ve bebek arasında ilişkiyi sağlayacak olan disk benzeri bir yapı oluşur. Bu yeni plasentadan salınan bhCG hormonu gebelik testinde ölçülen hormondur. Anne adayında bulantıya sebep olan da bu hormondur.
Henüz çok küçük olan embriyo ancak 4.haftanın sonuna doğru 1 mm boyunda olacaktır. Bir hücre yığını halindeki embriyo farklı katmanlara ayrılarak ileride vücudumuzun kas, iskelet, sinir sistemi gibi dokularını oluşturacak olan katmanlara ayrılır. Bu arada plasentanın bir tarafından göbek bağı (umblikal kordon) dışarı çıkar. Yine bu haftalar içinde bebeği gebelik boyunca saracak olan amnion membranı (su kesesi) ve içinde amnion sıvısı oluşmaya başlar. Gebeliğin başlamasıyla birlikte vitamin, mineral ve enerji ihtiyacınız artmaya başlayacaktır. Hekiminizin önerileri doğrultusunda almaya başlayacağınız multivitamin ve mineraller gebeliğinizin sağlıklı gelişiminde önemlidir. Sağlıklı bir gebelik ve doğum için mümkünse gebelik öncesinden başlayarak jinekolojik kontroller yapılmalı, varsa bir sağlık probleminiz gebelik öncesinde kontrol altına alınmalıdır.
Anne
Bebeğim oluşuyor: İlk 4 hafta Spermle yumurtanın birleşerek tek bir hücre oluşturduğu ilk andan sonra hücreler hızla çoğalmaya başlar. İlk haftanın sonunda bu hücre kütlesi rahim iç duvarına yerleşir. İkinci haftada embriyo adını alır ve döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunan kısmı buradan besin çekmeye başlar. Günü geldiğinizde bebeğiniz olarak kucağınıza alacağınız yavrunuzun rahminize yerleştiği bu dönemde henüz hiçbir şey hissetmeyebilirsiniz veya göğüslerinizde hafif bir şişme, karın alt bölgesinde hafif bir ağrı olduğunu fark edebilirsiniz. İkinci haftanın sonunda normal adet kanamanızın olmadığını fark edebilirsiniz. Bu döneme kadar hamile kaldığınızdan şüphelenmediyseniz artık hamilelik testi yapabilirsiniz. Kan veya idrarla yapılan testte hamile olduğunuz saptanabilir. Kendi yapabileceğiniz idrar hamilelik testleri genellikle adet tarihi geçtikten 1 hafta veya biraz daha sonra doğru sonuç verir. Birkaç gün ya da 1 hafta sonra testi tekrarlamanız daha tutarlı sonuç sağlar.
Hamileliğin ilk işaretleri nelerdir?
- Adet kanamasının olmaması
- Göğüslerde dolgunluk, ağırlık, hassasiyet, meme uçlarının renginin koyulaşması
- Karın alt kısmında doluluk hissi, şişme ve ağrı
- Yorgunluk, uyku hali, sersemlik
- Özellikle sabahları mide bulantısı, kusma
- Sık idrara çıkma
- Vajinal sıvı salgısında artma