33 - 36.Hafta
Bebek
33. haftada bebeğinizin 45 cm üzerinde boyu 1900 gram ağırlığı vardır. Bebek büyüyüp çok yer kapladıkça amnion sıvı miktarı biraz azalır. Tekmelerini daha güçlü hissedebilirsiniz. Parmaklarını kullanabilir ve emebilir. Kafatası kemikleri esnektir ve henüz birleşme tamamlanmamıştır. Beyin dokusundaki hızlı gelişmeye paralel olarak bu haftalardaki ultrason ölçümlerinde baş çapı daha büyük çıkabilir. Vücudunu saran ince kıllar kaybolmaya başlarken verniks denilen bir madde ile cilt kaplanmaya başlar. Bebeğiniz sizin kalp atışlarınızı duyabilir.34. Haftada bebeğiniz 2 kg ın üzerinde ağırlığa sahiptir. Doğumdan önce tüm bebeklerin göz rengi mavidir ve asıl rengine doğum sonrası Cilt altı yağ dokusu kalınlaşmıştır ve bebeğin vücut ısısını korumada önemlidir.35. Haftada bebeğiniz 46-47 cm boyunda 2,5 kg ağırlığındadır. Akciğerleri, dolaşım ve sindirim sistemi tamamen gelişmiştir. Erkek bebeklerde testisler torbaya inerler. Bu haftadan sonra doktorunuz haftada bir sizi görmek isteyebilir.36. Haftada bebeğiniz 48 cm boyunda 2600-2700 gram ağırlığındadır. Bebeğin başı doğum kanalına doğru inmeye başlamıştır. Doğuma hazırlık sancıları izlenir. Bu ağrılar gerçek doğum ağrıları ile karışabilir. Bu hafta ve sonrasında doğan bebekler artık prematüre olarak kabul edilmiyorlar. Bu hafta ve sonrasında tansiyon, kilo alımı, idrarda protein takibi, gerekirse ek kan tetkikler ile birlikte haftalık takipleriniz önerilecektir.
Anne
Sonuncu ayda bebeğiniz rahminizde doğum pozisyonuna yerleşir, artık 50 cm boya ve 3-3.5 Kg ağırlığa ulaşır. Akciğerleri tümüyle gelişir, cilt altında giderek artan yağ dokusu doğumdan sonra ısısını korumasına yardımcı olur. BU dönemde beyin gelişimi hızla devam eder, bebeklerini gözlerini kırpıp açar. Cildindeki buruşukluklar azalır ve cilt pembemsi bir renk alır. Üzerindeki kıllar dökülmeye başlayabilir. Cildinin üzerindeki kremsi tabaka azalır.
Artık bebeğinizin tüm eşyaları hazır olmalı, beklenen doğum tarihinden bir süre önce veya sonra gelmesi normal. Hastaneye gitmek için çantanız hazır olsun, siz ve bebeğiniz için gerekecek malzeme ve giysileri çantanıza yerleştirin. Kendiniz için geceliğiniz, ayaklarınızı sıcak tutacak çorap ve terlikleriniz ve gerek duyacağını düşündüğünüz her şey hazır olsun. Bebeğinizin giysilerini de hazırlamayı unutmayın. Ayrıca bebeğinizin odasını da hazırlayın. Doğumu işaret eden düzenli kasılmaların artık başlayabileceğini unutmayın. Bebeklerin sadece %5’i tam belirlenen günde doğmaktadır, geri kalanların çoğu beklenen doğum tarihinden önceki ve sonraki 15 gün içinde doğar.
Siz de hamileliğiniz süresince epeyce kilo aldınız. 10-15 Kg almış olabilirsiniz, bel ağrınız artabilir, yürümeniz zorlaşabilir. Geceleri uyuyacak rahat pozisyonu bulmak zor olabilir. Mümkün olduğunca çok dinlenmeye çalışın. Son ayda doktor kontrolünüzün daha sık olması gerektiğini unutmayın. Size ve bebeğinize yaşam boyu mutluluklar dileriz.