Hamilelikte Hafta Gelişimi

25 - 28.Hafta

Bebek

25. haftada bebeğiniz 34- 35 cm boyunda, 650- 680 gram ağırlığına ulaşır. Tat ve dokunma duyuları gelişmiştir.  Optik sinirin çalışması ile birlikte göz ve beyin arasındaki ilişki kurulur. Bebek ışığa tepki verebilir. Bu dönemde egzersiz yapabilirsiniz. 26. Haftada bebeğinizin boyu 36 cm, ağırlığı 750- 800 gramdır. Güçlenen kasları ile nefes alırken içine amnion sıvısını çekmektedir. Göz kapakları açıktır, ışığı ve sesi algılayabilir ve tepki verebilir. Akciğer gelişimi için önemli olan sürfaktan üretimi devam eder. Bebeğinizin uyku ve uyanıklık dönemlerini ayırt edebilirsiniz. Şanslı iseniz uyuma düzeniniz bebeğinizinki ile uyumlu olur.27. Haftada bebeğiniz yaklaşık 900 gram ağırlığına ulaşmıştır. Tat duyusunun gelişmesi ile birlikte sizin aldığınızın besinlerin tatlarından amnios sıvısına geçenleri algılayabilir. Ultrasonda parmağını emdiğini görebilirsiniz. Gece ve gündüzü ayırt edebilir.28. Haftada bebeğiniz 38 cm boyunda ve 1000 gram ağırlığındadır. Karnına ışık tutacak olursanız ışık olan tarafa başını çevirebilir. Kaş ve kirpikleri oluşmuştur. Gözleri renkli olmakla birlikte asıl rengini ancak doğumdan sonra alacaktır. Bu hafta ve sonrasında doğan bebekler yeni doğan yoğun bakım merkezinin iyi olduğu hastanelerde kuvöz desteği ile yaşatılabilmektedirler. Bu hafta ile birlikte gebeliğin son üç aylık dilimine girmiş bulunuyorsunuz.

Anne

Yedinci ayla gebeliğin son 3 aylık dönemine başladınız, yani gebelik süresinin üçte ikisi bitti. Artık bebeğiniz de siz de doğuma hazırlık dönemindesiniz. Bu ay bittiğinde bebeğiniz yaklaşık 35 cm boya ve 1000-1500 gram ağırlığa ulaşabilir. Müzik çaldığında ritmik hareketler yapabilir. Beyni yenidoğan bir bebek gibi çalışmaya başlar, uyuyup uyanma dönemleri sergiler. Bol bol parmak emer, hıçkırır. Cildi hala buruşuktur ve kremsi maddeyle kaplıdır. Kalp atışları karna dayanan bir steteskopla veya doğrudan kulak karna dayanarak işitilebilir.

Artık bebeğinizin hareketlerini çok rahat hissedersiniz. Bebeğinizle birlikte sizin kilonuz da artar, haftada yarım kilo kadar alabilirsiniz. Karnınız büyüdükçe vücudunuzun dengesi de değişir. Bebeğiniz büyüdükçe kaburgalarınızı itebilir, ayrıca karın yan taraflarında da ağrı hissedebilirsiniz. Son üç ay içerisinde doğum konusunu hekiminizle konuşabilirsiniz. Düzensiz bazı kasılmalarınız olması normaldir. Doğum kasılmalarının nasıl olduğunu ve ne zaman hastaneye gitmeniz gerektiğini öğrenmeniz yararlı olur. Doğum ve bebeğiniz için hazırlıklara başlamadıysanız artık başlamanızda yarar var. Bebeğinize hazırlanırken heyecanlanmanız çok doğal. Biraz sakar olduğunuzu fark ederseniz de hiç üzülmeyin; son aylarda sakarlık ve konsantrasyon zorlukları olması normal.

Daha Fazla Kaynak