Emzirme Döneminde Doğru Bilinen Yanlışlar
“Birçok kadın yeterince anne sütü üretmez.”
GERÇEK ŞU Kİ...
Her emziren anne bir bebeği doyuracak kadar süt üretirler. Emzirme, arz ve talep ile çalışır- ne kadar çok emzirirseniz, vücudunuz ne kadar çok süt yapar. Bebeğinizin tüm sütünü doğrudan göğüslerinizden alması ve ilk günlerinde ihtiyaç duyduğu sıklıkta beslenebilmesi önemlidir. Bebeğiniz sağlıklı bir başlangıç yapar ve her istediğinde emzirirseniz, vücudunuz bebeğinizin büyümesine ve bebek gelişimine yardımcı olacak yeterli süt üretmeyi öğrenir.
“Bebeğim ağlarsa, muhtemelen yeterince süt yapmıyorum demektir.”
GERÇEK ŞU Kİ...
Hayır! Bebekler birçok farklı nedenden dolayı ağlarlar. Bu normal. Bebeğiniz ağladığında, bir şeyin farklı olması gerektiğini söylemeye çalışır. Ağlamak bebeğinizin iletişim yoludur. Bebeğiniz aç olabilir veya uykusu gelmiş olabilir. Veya bebek bezi kirlenmiş olabilir.
“Sütün çok suludur.”
GERÇEK ŞU Kİ...
Anne sütü çok yoğun (kolostrum, en önemli süt) başlar ve birkaç gün sonra daha da incelir. Bu normal. Anne sütü kadar “çok sulu” diye bir şey yoktur.
“Bebekler bir biberon almayı öğrenmeli.”
GERÇEK ŞU Kİ...
Doğru değil! Bebeklerin illa ki biberon kullanmasına gerek yoktur. Önemli olan annesini emerek süte ulaşmasıdır. Ama işe dönecekseniz veya yeterli sütünüz yoksa o zaman biberon kullanabilirsiniz. O zaman süt sağmaya yönelebilir ve bebeğinizi biberonla besleyebilirsiniz. Mümkünse bu ilk 4-6 hafta içinde olmasın. Biberon denemelerine başladığınızda ilk denemeleri babaların yapmasını tavsiye ederiz. Bebeğiniz ilk denmelerde anane kucağındaysa emmesi gerektiğini babasının kucağında ise biberonla beslenme algısını öğrenmeli.
“Bebek biberon aldığında, memeye geri dönmeyecek.”
GERÇEK ŞU Kİ...
Bazı bebekler annesini emip arada biberon alıp, tekrar anne memesine dönebiliyor. Bazı bebeklerse biberon alınca tekrar memeye dönmek istemiyor. İşte o zaman anne memesine benzeyen, akış hızı yavaş biberonlardan tercih etmelisiniz. Bebekler biberon kullansa bile önce emzirme yapılmalıdır. Mümkünse 4-6 hafta arasında biberonla karşılaşmamasına gayret edilmelidir. İşe başlayacaksanız son 10 gün kala akış hızı yavaş biberonla bebeğinizi aralarda beslemeyi öğretmelisiniz. İşe başladığınızda siz iş yerinizde günde 2 kere süt sağma makinesi yardımı ile sağma yaparsanız ve eve gelir gelmez bebeğinizi emzirirseniz bu sürecinizde de anne sütü ile devam edebilirsiniz.
“Formula, bebekleri anne sütünden daha iyi doldurur.”
GERÇEK ŞU Kİ...
Yanlış! Formülü sindirmek daha zordur. Ve bebeklerde gaz veya mide problemlerinin ortaya çıkarması daha olasıdır. Bebekler, anne sütünü daha çabuk ve kolay bir şekilde sindirir. Bu bebeğinizin vücuduna daha az stres yapar. Ayrıca bebeğinizin daha erken yemeye hazır olabileceği anlamına da gelir. Daha sık yemek yapmak, bebeğin tatmin olmadığı anlamına gelmez. Bu normaldir ve bebeğin vücudunun çalışması gerekir.
“Formülle beslenen bebekler daha iyi uyur.”
GERÇEK ŞU Kİ...
Bebeklerin formülü sindirmesi daha uzun sürer, bu nedenle beslemeler daha uzun aralarda olabilir ve daha uzun uyuyabilir. Ancak, emzirilen bebekler aslında daha güvenli uyurlar. Daha sık uyandıkları gerçeği, emzirilen bebekleri 1 yaşından küçük bebeklerin önde gelen ölüm nedenlerinden biri olan ani bebek ölüm sendromundan (SIDS) korumaktadır. Daha güvenli uyku bebeğinizin emzirilmesi için önemli bir avantajdır.
“Bebekler, katı yiyecekler yemeye başladıktan sonra anne sütüne ihtiyaç duymaz.”
GERÇEK ŞU Kİ...
DSÖ ve Sağlık Bakanlığımız ilk 6 ay sadece anne sütünü tavsiye eder. Eğer anne sütü yeterli değilse , doktorun önerisiyle formül süt ile bu süreç tamamlanmalı. 6-8 ay arasında ek gıda ara öğün niteliğinde olup tüm beslenmeniz %30 kadar olmalıdır. 9-12 ay arasında ise artık yavaş yavaş öğünler oluşmalı, sofra adabını bebeğin öğrendiği süredir. Bu süre için de ek gıda ve anne sütü oranı %50-%50 olmalıdır. 1-2 yaş arasında ise anne sütü devam etmeli, fakat bu dönemde anne sütü tüm beslenmenin %40’ını oluşturmalıdır. Anne sütü 2 yaşına kadar en önemli besindir ve bu unutulmamalıdır.
Bebeğiniz hala 6 aylıkken anne sütününe ihtiyaç duyacaktır ve daha sonra büyüdükçe yavaş yavaş anne sütü ile katı yiyeceğin yerini değişecektir. Bebeğiniz büyüdükçe anne sütünüz değişir. Her yaşta, hatta 2 yaşından büyüklere kadar mükemmel beslenmeyi sağlar. Ayrıca bebeğinizin hastalanmasını önler ve her ikinizin de hayatınızın geri kalanında daha sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Bebeğiniz için başka hiçbir yiyecek anne sütü kadar iyi değildir.
“Biberonla beslediğinizde formül sütlere veya anne sütüne biraz tahıl eklemek bebeğin gece boyunca uyumasına yardımcı olacaktır.”
GERÇEK ŞU Kİ...
Yapmayın! Bebekler yaklaşık 6 ay kadar katı gıdaları sindiremezler (yumuşak olmasına rağmen, tahıl hala katı olarak kabul edilir). Bir biberona eklenen tahıl, bebeğin gece boyunca uyumasına yardımcı olmaz. Anne sütü ile beslenen bebekler çoğu zaman uyanırlar, çünkü anne sütü kolayca sindirilir ve vücutlarının sürekli olarak ne kadar hızlı geliştiklerini takip etmek için beslenmeye ihtiyaçları vardır. Memeden direkt olarak gelen anne sütü, bebeğin en iyi uyku zamanı atıştırmalığıdır.
“Annen emziriyorsa, sen de emzirebilirsin’’
GERÇEK ŞU Kİ...
Emzirme yeteneği genetik değildir. Doğru yardım ve desteğe sahip olmakla ilgilidir. Annen ya da kız kardeşin emzirememiş olması, sütünün az gelmiş olması veya hiç olmaması sizin de olmayacağı anlamına gelmez. Yapmanız gereken bebeğinizle ten temasını arttırmak ve bol bol emzirmektir.
“Küçük göğüsler (veya büyük göğüsler) emzirmeyi zorlaştırır. İşe yaramazsa şaşırma.”
GERÇEK ŞU Kİ...
TÜM memeler emzirmek için harikadır! Her boyuttaki göğüsler bol miktarda süt yapabilir ve bebekler memelerinizin veya memelerinizin büyüklüğünden bağımsız olarak başarılı bir şekilde beslenebilir. Bir emzirme danışmanı, sizin ve bebeğiniz için en uygun emzirme pozisyonunu bulmanıza yardımcı olabilir.
“Göğüslerinizden ameliyat olduysanız emziremezsin.”
GERÇEK ŞU Kİ...
Genellikle doğru değil! Göğüslerini büyütmek için ameliyat geçiren kadınların çoğu hala emzirebilir. Göğüslerini küçültmek için ameliyat geçiren bazı kadınlar hala emzirebilir. Birçok kadın kanser için ameliyat sonrası emzirebilir. Ameliyat geçirdiysen, mutlaka meme ameliyatını yapan doktor ile görüşün. Emzirme danışmanından destek alarak emzirmeye devam edin!
“İkiz bebeklerin varsa emziremezsiniz.”
GERÇEK ŞU Kİ...
Emin olabilirsin, emzirebilirsin! Vücudunuz ikizleri ve hatta üçlüleri besleyecek kadarsüt yapabilir. Bazı anneler iki bebeği aynı anda beslemeyi sever. Diğerleri ise her seferinde bir tane beslemeyi tercih eder. Farklı anneler ve bebekler farklı emzirme pozisyonlarını tercih edebilir. Emzirme seansalarında sabır, yaratıcılık ve aile desteği gerekir, ancak sağlık faydaları ve bağları buna değer.