Bebeklerde Kabızlık Belirtileri ve Tedavisi
Bebek kakası doğduğunda yeşilimsi siyahi bir renkte olup, sonra kaka rengi hardal ve sarımsı bir renk alır. İlk günlerde her gün bir veya birkaç kere kaka yapan bebek zaman geçtikçe kendi döngüsünü oluşturur. Eğer 3-4 gün yapmamış ve sonra yaptığında rahatça yapıyorsa genelde sıkıntı olmaz. Ama süre uzar ve her seferinde müdahale gerekiyorsa mutlaka çocuk doktorunuzla görüşmelisiniz.
Bebeklerde kabızlık belirtileri
Sadece anne sütünü tüketen bir bebek her gün bir bağırsak hareketine sahip olmayabilir. Çoğu zaman, neredeyse tüm besinler emilir. Bu çok yaygındır. Aslında, sadece anne sütü alan bebekler neredeyse hiç kabız olmamaktadır.
Formülle beslenen bebekler, günde birkaç güne kadar üç veya dört bağırsak hareketine sahip olabilir veya birkaç günde bir bağırsak hareketine sahip olabilirler.
Yine de sağlıklı bebeklerde normal bağırsak hareketi çok çeşitlidir ve katı gıdalar eklendikçe bağırsaklar büyük ölçüde etkilenir.
Bebeklerde kabızlık belirtilerini anlamak, büyük bir sorun haline gelmeden önce olası bir sorunu tespit etmenize yardımcı olabilir.
Seyrek bağırsak hareketleri
Çocuğun her gün sahip olduğu bağırsak hareketlerinin sayısı, özellikle onları yeni yiyeceklere tanıttıkça dalgalanacaktır. Bebeklerde kabızlık sadece bağırsak hareketlerinin sıklığıyla değil, aynı zamanda kıvamıyla da tanımlanır. Çocuğunuz bağırsak hareketi yaparken zorlanıyorsa, bu bir kabızlık belirtisi olabilir.
Kabız olan bebekler genellikle çok sert, kil benzeri dışkılar üretirler. Sert dışkıların çıkması zor olabilir, bu nedenle atıkları geçmek için normalden daha fazla zorlayabilir. Bağırsak hareketleri olduğunda da bebeğiniz telaşlanabilir ve ağlayabilirler.
Dışkıda kan
Çocuğunuzun dışkısında parlak kırmızı kan izleri fark ederseniz, muhtemelen çocuğunuzun bağırsak hareketine sahip olmak için kendini çok zorlandığına bir işarettir. Sert bir dışkıyı itmek ve zorlamak ya da geçirmek, anal duvarların etrafında küçük zorlanmalara neden olabilir, bu da dışkıda kanla sonuçlanabilir.
Sıkışık bir karın kabızlık belirtisi olabilir. Kabızlıktan kaynaklanan şişkinlik ve baskı, çocuğunuzun midesinin tam veya sert hissetmesine neden olabilir.
Bebek dışkısı hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Bebeklerde Kaka Dokusu Nasıl Olmalı? isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yemeyi reddetme
Bebeğiniz kabız olursa çabuk doyabilir. Ayrıca, artan rahatsızlık nedeniyle yemek yemeyi reddedebilirler.
Bebeğinizin kabızlığı için öneriler;
En başta bebeğinizin kabız olduğundan emin olmalısınız. Ondan sonra birkaç noktaya dikkat ederseniz bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. Bu noktalar;
- Bebeğinizi emziriyorsanız, diyetinizi ayarlamayı deneyebilirsiniz. Bebeğiniz yediğiniz bir şeye karşı hassas olabilir, bu kabızlığa neden olabilir, ancak bu nadirdir. Bol yeşilliklerle beslenmek, su içmek çoğu zaman fark yaratabiliyor.
- Biberonla beslenen bebekler, en azından kabızlık geçene kadar farklı bir formülden yararlanabilirler. Bazı bileşenlere karşı hassasiyet kabızlığa neden olabilir.
Katı yiyecekler
Bazı katı yiyecekler kabızlığa neden olabilir, ancak diğerleri de onu geçirebilir. Kısa süre önce bebeğinizin katı yiyeceklerle beslemeye başladıysanız, aşağıdaki gibi birkaç yüksek lifli gıdaya geçmeyi deneyin:
- Brokoli
- Armut
- Kuru erik
- Şeftalil
- Kabuksuz elmalar
- Kuru kayısı
- Kabak
Tahıl olarak pirinç yerine, arpa, yulaf veya kinoa gibi pişmiş tahıllar ikram edin. Tam tahıllı ekmekler, krakerler ve kepek gevrekleri de kabızlık tedavisine yardımcı olabilecek gıdalardır.
Bebeğiniz 6 aylık veya 6. ayın altındaysa ve henüz katı yiyeceklere geçiş yapmamışsa, yukarıda listelenen yiyeceklerden bazılarını püre haline getirerek sunabilirsiniz.
Meyve ve sebzelerin, çocuğunuzun dışkısına topluca katılacak çok miktarda doğal lifleri olduğunu unutmayın. Bazıları bağırsak hareketini teşvik etmede diğerlerinden daha iyidir.
Düzenli bağırsak hareketleri için uygun hidrasyon şarttır. Su ve süt, bebeğinizin bağırsaklarını nemlendirmek için mükemmeldir. 6 aydan fazla bebekler için, bazen kuru erik veya armut suyu, çocuğunuzun kolon kasılmalarını hızlandırmaya yardımcı olabilir. Bu da bebeğinizin bağırsak hareketini daha hızlı bir şekilde üretmesine yardımcı olabilir.
Meyve suyu bebeğinizin damağı için çok tatlı ya da keskin ise onu bir bardak suyla sulandırmaya çalışın. Bebeğinize 6 aydan kısa bir süre önce anne sütü veya formülü dışında bir şey vermeden önce doktorunuzla konuşun.
Egzersizlere teşvik etmek
Hareket, sindirimi hızlandırır, bu da bedeni daha hızlı bir şekilde hareket ettirmeye yardımcı olabilir. Çocuğunuz henüz yürümüyorsa bacak bisiklet hareketi gibi hareketler sindirimine yardımcı olabilir.
Masaj
Nazik mide ve alt karın masajları bağırsak hareketini geçirmek için bağırsakları uyarabilir. Çocuğunuzun bağırsak hareketi olana kadar gün boyunca birkaç kez masaj yapabilirsiniz.
Kabızlık sorununu hakkında daha detaylı bilgi için Bebeklerde Kabızlık Sorunu ile Nasıl Başa Çıkılır? isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.
Daha Fazla Kaynak
- Anne Sütü Nasıl Sağılır ve Saklanır?
- Bebekler Neden Ağlar?
- Bebeklerde Kaka Dokusu Nasıl Olmalı?
- Bebeklerde Kilo Alımı ve Takibi
- Bebeklerde Uyku
- Bebeğim Güvenli Bir Şekilde Bebek Koltuğu Kullanabilir Mi?
- Bebeğin Diş Çıkarma Döneminde Emzirme