Hamilelikte Aşırı Kilo Alımının Önüne Geçmek İçin Ne Yapılabilir ?
Hamilelikte kilo alımı anne adaylarının korkulu rüyası. Uygun beslenme düzeni benimsenmediği takdirde, gebelikte kilo anne adayları için büyük bir probleme dönüşebiliyor. Ancak, hamilelik döneminde kilo vermeye çalışmak ya da diyet yapmak da kesinlikle önerilmiyor. Bu bakımdan, anne adaylarının dengeli bir beslenme düzeni benimsemesi gerekiyor.
Her Anne İçin İdeal Kilo Aralığı Farklı Olabilir
Bunun için atılması gereken ilk adım, hamilelik döneminde ideal kilo aralığının belirlenmesi. Her annenin fizyolojik yapısı ile bebeğin gelişimi farklı olacağından, hamilelikte kilo için belirlenen ideal aralıklar da değişebiliyor. Bu nedenle, annenin ilk olarak kendini ve bebeğinin gelişimini gözlemlemesi önemli. Yine de genel kabul görmüş bazı rakamlar mevcut.Fazla Kilo Almamak İçin Atılabilecek Adımlar
İdeal kilosunda ve normal bir hamilelik geçiren bir anne adayının, bu dönem boyunca 9-12 kg. arasında kilo alabileceği değerlendiriliyor. Daha kilolu anne adayları için söz konusu aralık 15-17 kg.’ya kadar çıkarken, zayıf anneler için 7- 8 kg. arası normal sayılabiliyor. Bu değerleri baz alarak belirli bir beslenme planlaması yapmak mümkün. Bu çerçevede:- Anne adayının günlük kalori ihtiyacını göz önünde bulundurarak beslenmesi, aşırı kilo alımını engelleyebilir. Fazla kaloriyi yakamayacak vücut bunu yağ olarak depolar ve anne adayı kilo alabilir.
- Anne, kesinlikle hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalı. Özellikle şeker fazlası içeren ürünler, hızlı kilo alınmasına neden olabilir.
- Anne adayı gün içerisinde sık acıkabilir ve çoğu zaman ani bastıran açlık hissiyle mücadele etmek durumunda kalabilir. Bu durumlar için annenin sağlıklı atıştırmalıklar belirleyerek bunları tüketmesi, kilo alımının önüne geçebilir.
- Hamilelik döneminde, annenin durumu el veriyorsa, gebelik için özel geliştirilen bazı egzersizleri yapmak da annenin fazla kilo almasını engelleyebilir.
Uzman Hekim Gözetiminde Beslenme Düzeni Oluşturun
Anne, hem kendi sağlığına hem de bebeğin gelişimine uygun gıdalardan oluşan bir beslenme düzeni kurduğunda, bu anne adayının aşırı kilo almasının da önüne geçiyor. Bu bakımdan, bu konuda uzman bir hekime danışarak anne adayının beslenme düzenini oluşturması, buna ek olarak gebelik dönemi boyunca kilosunu sürekli olarak gözlemlemesi gerekiyor.Daha Fazla Kaynak
- Hamileliğin İlk Trimesterinde ilk 3 Aylık Dönemi Nelere Dikkat Edilmeli?
- İlk Trimesterde hamileliğin İlk 3 Ayında Nelerden Kaçınılmalı?
- Hamileliğin ilk Trimesteri İlk 3 Aylık Dönemi
- Hamileliğin 2.Trimesteri 3 Aylık Dönemi
- Hamileliğin 3. Trimesteri 3 Aylık Dönem
- Doğum Şekline Nasıl Karar Verilir ?
- Doğumun Yaklaştığının Belirtileri Nelerdir ?