0-1 Yaş

Bebekler Ne Zaman Çatal Kaşıkla Yemek Yiyebilir ?

Bebekleri ek gıdaya geçen annelerin düştüğü en büyük hatalardan biri, bebeklerine yemeklerini kendi başlarına yeme fırsatını çok fazla tanımamalarıdır. Bebeğin gelişimine paralel olarak, yemek alışkanlığı da şekillenecektir. Bu bağlamda anne, bebeğinin yeterince büyüdüğüne karar verdiği andan itibaren onu kendi başına yemek yemeye doğru bir şekilde yönlendirmelidir. 

Bebeğin Ek Gıda Sonrası Geçiş Aşamaları

Bebeklerde ek gıdaya geçişten itibaren, bu sürecin sancısız geçmesine yardımcı olacak bebek ürünleri bulunmaktadır. Bir bebeğin anne sütü haricinde başka gıdalar almasıyla başlayarak bebek yemeklerini kendi başına yiyebileceği kıvama gelmesine kadar geçen aşamaları kısaca şu şekilde özetlemek mümkündür:

- 0-6 ay arasında, bebekler için en ideal besin kaynağı anne sütüdür. Ancak bazı nedenlerden ötürü bebeğin anne sütü dışında ek gıda alması gerekebilmektedir. Bu dönemde, bebek hiçbir şekilde katı besin alamayacağı için sıvı şekilde verilecek ek gıdalar için en uygun yol biberon ile beslenme yöntemidir.
- 6-12 ay arasındaki bebek tam katı olmasa da püre kıvamında besinleri yiyebilecek fiziki donanıma sahiptir. Bu dönemde anne, bebeğini, onlar için özel dizayn edilmiş mama kaşıkları kullanarak besleyebilir.
- 12-18 aylık bebeklerin kasları iyiden iyiye gelişmeye başlamıştır ve birçok genel motor hareketi kolaylıkla yapabilmektedirler. Bu bağlamda, bu yaş aralığındaki bebekler kaşık kullanabilirler. Ancak, hala hareketlerini tam kontrol edemeyen bebeğe, silikon gibi yumuşak malzemelerden yapılmış, sivri uçları olmayan ve fiziki zarar verme ihtimali bulunmayan kaşıklar verilmelidir.
- 18-24 ay arasında ise bebek kaşığın yanında çatal da kullanmaya başlayabilir. Çatal, kaşığa göre daha gelişmiş motor hareketleri istediği için bebeğe, 1,5 yaşını geçtikten sonra verilmelidir. Kaşığın uçları yumuşak materyalden yapılmış ve bebeğe zarar vermeyecek derecede kalın olmalıdır.

Bebeğe doğru zamanda doğru ürünlerin verilmesi önemlidir. Örneğin, kaşık kullanmaya başlayan bebeğin tutma, kavrama gibi birçok farklı harekete yönelik becerileri gelişecektir. Bu tür hareketlerde ustalaşan bebek, ilerleyen dönemlerde kendi başına yemek yeme alışkanlığını da kolaylıkla kazanacaktır. Bebeğinizin kaşık kullanabileceğine kanaat getirdikten sonra, ilk etapta kaşığı onunla birlikte tutabilir ve hareketleri kavraması ve öğrenmesi için onu cesaretlendirebilirsiniz. Bu süreçte, doğru ürünler kullanmanın işinizi bir hayli kolaylaştıracağını da kesinlikle unutmayın.

Daha Fazla Kaynak