0-1 Yaş

4 - 6 Ay Beslenme Gelişimi

4-6. aylarda da anne sütüne devam etmek doğru olur. Ama bu aylardan itibaren artık anne sütü bebeğin gereksinimleri karşılamakta yetersiz kalmaya başlar. Bu nedenle daha yoğun kıvamlı besinlere de başlamak gerekir. Ayrıca 6. aydan sonra demir, çinko ve C vitamini gibi gereksinimleri karşılamada anne sütü de formül mama da yeterli olmaz; o nedenle bazı ek besinlere başlamak gerekir. Bunun bir nedeni de bebeği değişik besinlerin tadına ve karışık beslenme düzenine alıştırmaya başlamaktır. Bebeğin tartı alma durumuna göre ek besinlere 4-6. ay arasında başlanır. Anne sütüne ise ek besinlerle birlikte 1,5-2 yaşa dek devam edilmesi önerilmektedir. 

Ek besinlerin kaşık ve bardak ile verilmesi doğru olur. İlk olarak alerji olasılığı düşük olan besinlerle başlanır. Bebeğinizin herhangi bir besine alerjisi olup olmadığının anlaşılması için ek besinlere teker teker başlamalı ve 1-2 çay kaşığı gibi çok ufak miktarlarda başlamalısınız. Yeni eklenecek bir sonraki besini ancak ilkinden 3-4 gün sonra ekleyin.  

Elma veya şeftali suyu ve püresi, pirinç unu ile hazırlanmış muhallebi ya da aya uygun içerikli formül kaşık mamaları, ilk başlanabilecek besinler olabilir. Bu ilk besinleri izleyerek diyete sırasıyla sebzeler, portakal suyu, muz püresi ve yoğurt da eklenir. Daha ileri aylarda başka besinler de bebeğinizin listesinde yer alacaktır.

4-6. aylarda anne sütüne ek olarak şu besinleri bebeğinizin diyetine eklemelisiniz: 

  • Elma, şeftali, muz veya portakal suyu veya püresi (günde 1-2 kez, öğün aralarında)
  • Pirinç unlu muhallebi veya formül mama (akşamları, günde 1 öğün)
  • Karışık sebze maması (taze hazırlanmış, öğle öğünü olarak)
  • Yoğurt (günde 1 kez)

Ek Besinlerin Hazırlanması

Elmayı iyice yıkayıp kaynar sudan da geçirdikten sonra, soyun, cam rendede püre haline getirin. Pürenin suyunu süzerek elma suyu halinde verebilir ya da kaşıkla püre olarak verebilirsiniz. Şeftali için de aynı işlemi uygulayabilirsiniz. Portakalı suyunu sıkarak verebilirsiniz. Muzu çatalla ezerek püre haline getirebilir, isterseniz elma suyu ile biraz sulandırabilirsiniz. 

Ek besinlerin kıvamı 6-7. aya dek daha yumuşak olmalıdır, daha sonra giderek koyulaştırın. Sebzeleri başlangıçta sebze çorbası halinde, daha sonraları sebze püresi olarak daha koyu hazırlayabilirsiniz. Her iki durumda da taze olarak pişirip hazırlayın. İçine yağ, pirinç ya da irmik de katarak zenginleştirebilirsiniz. Kabak, patates, havuç ve bezelye verilebilecek ilk sebzelerdir. Kural olarak havuç ve patates gibi sarı sebzeler, bezelye ve yeşil fasulye gibi yeşil sebzelerden önce verilir. 

Bakla nadir de olsa favizm denen bir hastalığa yol açabileceğinden bu aylarda verilmemelidir. Patlıcan da hemen hemen hiç mineral ve vitamin içermediğinden bu aylarda tercih edilmemesi gereken sebzelerdendir. Oksalat içeriği yüksek olan ıspanak da daha ileri aylara dek önerilmez. 

Sebzelerden hemen sonra bebeğinizin diyetine yoğurt ekleyebilirsiniz. Anne sütündeki kalsiyum ilk aylarda bebek için yeterlidir ama anne sütünün tüm beslenme içindeki miktarı azaldıkça bebeğe yoğurt, peynir gibi kalsiyum içeren proteinler vermeye başlamak gerekir. 

Tuza dikkat edin! Bebeğin böbrekleri yüksek miktarda tuzu süzemediğinden ve küçük yaşlarda tuza alışmak ileri yaşlarda yüksek tansiyon gibi başka sorunlara yol açabileceğinden, bebeğinizin gıdalarına tuz eklemeyin. Hem süt ürünleri hem sebzeler doğal olarak tuz içerdiğinden bebeğinizde tuz eksikliği söz konusu olmaz.  

Yumurta yüksek besin değerine sahiptir ama alerjen özelliği de yüksektir Bu nedenle ilk 6 ay dolduktan sonra bebeğinizin diyetine katılması daha uygun olur. Beyaz peynir, ekmek, reçel ve etler gibi ek besinleri de ilk 6 ay sonrasına bırakmak gerekir. 

Bebeğinize bu aylarda henüz bal vermeyin. Kalori vermek dışında bir özelliği olmayıp bazı yan etkilere de yol açabileceğinden, bal bazı doktorlar tarafından 8. aydan sonra bazıları tarafından ise ancak 1 yaşından sonra önerilir. 

Daha Fazla Kaynak