0-1 Yaş

7 - 9 Ay Ruhsal ve Sosyal Gelişim

7-9. aylarda bebeğiniz düşünmeyi ve problem çözmeyi öğrenmeye başlar. Oyuncak yere düştüğünde nereye gittiğini görmek için eğilip bakabilir, sizi ve hareketlerinizi izleyerek neler olduğunu anlamaya başlar. Siz de yaptıklarınızı onun davranışlarıyla ilişkilendirip ona anlatın, “bu oyuncağı istiyorsun öyle mi, al bakalım işte oyuncak burada...” demek gibi. 

Bebeğiniz duygu ve isteklerini seslerle ifade etmeyi bu aylarda öğrenir. Canı sıkıldığında, neşelendiğinde ya da kızdığında çıkardığı seslerle size bunları anlatabilir. Siz de o anki durumu tanımlayan konuşmanızla onun duygularını anlatmasına destek olabilirsiniz; örneğin elinden bir şeyin alınmasına öfkelendiyse ona “çatalı elinden almama kızdın, ama onun yerine bu oyuncağı alabilirsin” diyebilirsiniz. Birisi ona hitaben konuştuğunda bebeğiniz de cevap vermeye başlar. Çıkardığı sesler bu aylarda giderek çeşitlenir. Sizin yaptığınız bazı hareketlere de aynısını tekrarlayarak cevap verebilmeye başlar, bu iletişim kurma becerisinde önemli bir aşamadır. Siz de onun hareket ve seslerini tekrarlayın, örneğin o size el sallıyorsa siz de el sallayıp gülümseyin. Bebeğiniz yeni ve tanımadığı bir nesneye bakıyorsa o nesneyi işaret ederek adını ve ne işe yaradığını söyleyin. Örneğin müzik kutusuna gözlerini dikmişse, “bu bir müzik kutusu, bak böyle yapınca müzik çalıyor” deyin. Bu, bebeğinizin konuşma becerisinin gelişimine katkıda bulunacağı gibi sizin aranızdaki iletişimi de geliştirecektir. 

Gözlemenin sizi en çok heyecanlandıracağı noktalardan biri de, bu aylarda bebeğinizin kişiliğinin belli olmaya başlamasıdır. Bebeğiniz sesli ve hareketli bir ortamı seviyor ya da aksine sessizlik ve sükûnetten hoşlanıyor olabilir. Tanımadığı insanlara çabuk alışıp ısınabilir veya onların yanında kendisini bir süre rahat hissetmeyebilir. Oturup etrafında olan biteni izlemeyi seviyor olabilir ya da oturup bakmayı değil kendisi hareketli olup olaylara katılmayı isteyebilir. Siz de bebeğinizi gözlemleyip neleri sevdiğini ve neleri tercih ettiğini öğrenin. Bu aynı zamanda onu nasıl eğlendireceğinizin ve bir şeyleri nasıl öğretebileceğinizin de yolunu gösterir. 

Merakını ve keşfetme heyecanını besleyecek basılabilen düğmeli oyuncaklarla oynamasını sağlayın; bir düğmeye bastığında ses çıktığını anlaması neden sonuç ilişkisini de kurmasına destek olacaktır. Kendi hareketlerinin sonuçlarını anlayabilmesi için rahatça hareket edebileceği güvenli bir ortam sağlayın. 

Bebeğiniz birçok şeyi sizi izleyerek öğrenir. Eve yeni birisi geldiğinde sizin ona davranışınız bebeğiniz için önemli bir ipucudur. Siz yeni gelen kişiyi sevinçle karşılarsanız bebeğiniz de sevinecek rahat hissedecektir. Siz herhangi bir olay karşısında gergin davranırsanız bebeğinizin de gerilmesi kaçınılmazdır. Bebeğinize örnek olduğunuzu hiç unutmayın. 

7. aya gelmiş birçok bebek artık tüm gece uyanmadan uyuyabilir. Bu alışkanlığın oluşabilmesi için bu aylarda bebeğinizde doğru uyku alışkanlığını sağlamaya çaba gösterin. Yatma zamanı ve gece uykusu için rutin oluşturmak anne babalar için sabır gerektiren bir konudur. Gerekirse doktorunuzla bu konuda konuşup önerilerini alın.

Daha önceki aylarda sizden ayırılmakta sorun çekmese de bebeğiniz 8-9. aylarda sizin ondan uzaklaşmanızdan hoşlanmayabilir ve ağlayarak tepki verebilir. Bu dönemde sevdiği insanları gözüyle görmese de onların var olmaya devam ettiklerini öğrenecektir. Onu bırakıp uzaklaşacağınız zaman, kendisini güvende hissetmeye devam edebilmesi için, siz gergin olmamaya özen gösterin. Onu bir dizi rutin davranışla örneğin bir şarkı, bir öpücük, bir kucaklama ile bırakın. Geride kalıp ona bakacak kişinin (bu anneannesi ya da bakıcısı olabilir) yanında kendisini rahat hissetmesi için, önceden üçünüz birlikte bebeğinizin sevdiği bir oyunu oynayabilirsiniz. Sonunda giderken bebeğinize mutlaka hoşçakal demeyi ihmal etmeyin, ona fark ettirmeden giderseniz sonrasında her an sizin birden bire ortadan kaybolacağınız endişesini duyabilir.    

Unutmayın!

Unutmayın, her çocuk eşsizdir ve kendine özgü büyüme gelişme özellikleri gösterir. Her bebek tam olarak aynı zamanda aynı gelişimsel özellikleri kazanmaz. Prematüre bebekler de bu gelişmeleri aynı yaş grubundaki bebeklerden daha geç gösterirler. Bu nedenle bebeğinizi takip ederken yaşıtı olan bebeklerle kıyaslamayınız ve kendi gelişim çizgisine bağlı kalarak takip ediniz. Bebeğiniz bu aylarda beklenen gelişmeyi göstermediyse lütfen doktorunuzla konuşunuz. 

Daha Fazla Kaynak