0 - 3 Ay Fiziksel Gelişim
Dünyaya gelmek, minik bir yenidoğan için epey zorlu bir maceradır. Evinizin bu en minik ve en yeni üyesi henüz etrafındakileri tanımadığı gibi, kendi ihtiyaçlarının da çok farkında değildir. Rahat ya da huzursuz hisseder ama bunun nedenini anlayamaz. Örneğin acıktığını hisseder ama bu hisle ne yapacağını bilemez. İlk 3 ay bebeğinizin kendisini ve etrafındakileri fark edeceği, sizin ona baktığınızı, onu sevdiğinizi ve güvende olduğunu anlayabileceği zamandır. Sizin için de bu dönem yeni bebeğinize ve yeni hayatınıza alışma, bebeğinizle birbirinizi tanıma dönemidir.
İlk 3 ay bebeğinizin yaşamında hızlı ve önemli gelişmeler olur. Bunları izlemek sizin için hem şaşırtıcı hem keyif verici olacaktır.
1. ayın sonunda bebeğiniz;
- Düz bir yüzeye yüzükoyun yatırıldığı zaman, kafasını kısa süreyle kaldırabilir.
- Onunla konuştuğunuzda yüzünüze odaklanabilir.
2. ayın sonunda bebeğiniz;
- Gülücüğünüze gülücükle karşılık verebilir.
- Yüzünden bir karış uzaklıktaki bir nesneyi orta hatta kadar takip edebilir.
- Çıngırağa bir şekilde (ürkerek, susarak, ağlayarak) karşılık verebilir.
- Ağlama dışında da sesler çıkarabilir.
3. ayın sonunda bebeğiniz;
- Karnının üzerinde yatarken kafasını 45 derece kaldırabilir.
- Yüzünden bir karış uzaklıktaki bir nesneyi başından sonuna kadar takip edebilir.
Bu özellikler her bebeğin 0-3. aylarda erişmesi beklenen gelişim hedefleridir. Bebeğinizde bu aşamalarda eksiklik gözlemliyorsanız doktorunuza danışmanız doğru olur.
Bu beklenen gelişim hedefleri dışında bazı bebekler 3. ayın sonunda yüksek sesle ve kendiliğinden gülebilir, iki elini kavuşturabilir, karnının üzerinde iken başını 90 derece yukarı kaldırabilir, mutlu olduğu zaman çığlıklar atabilir, yüzünün karşısındaki bir nesneyi başıyla bir taraftan diğer tarafa 180 derece boyunca takip edebilir. Hatta bazı bebekler 3. ayın sonunda dik tutabilir, bir yanına yuvarlanabilir, karnı üzerindeyken kollarına dayanarak göğsünü yukarı kaldırabilir, bir nesneye uzanabilir, sesin geldiği yöne dönebilir. Ancak bunlar her bebekte mutlaka 3. ayın sonunda görülmesi beklenen özellikler değildir, sadece bazı bebekler bu özelliklere erişir.
Daha Fazla Kaynak
- 0 - 3 Ay Ruhsal ve Sosyal Gelişim
- 0 - 3 Ay Beslenme Gelişimi
- 4 - 6 Ay Fiziksel Gelişim
- 4 - 6 Ay Ruhsal ve Sosyal Gelişim
- 4 - 6 Ay Beslenme Gelişimi
- 7 - 9 Ay Fiziksel Gelişim
- 7 - 9 Ay Ruhsal ve Sosyal Gelişim