0-1 Yaş

4 - 6 Ay Ruhsal ve Sosyal Gelişim

4-6. aylarda bebeğiniz sesini, hareketlerini ve yüz ifadesini kullanarak iletişim kurmaya başlar. Oyuncağını gösterip salladığınızda gülümser ve elini kolunu, bacaklarını sallayarak oynamak istediğini ifade eder. Sizin konuşmalarınıza cevap olarak gülümseyebilir, agulayabilir, cıvıldama sesleri çıkarabilir. Bebeğinizin işaretlerini ve mesajlarını algılayıp cevap vermeye çalışın. Siz onun cıvıldamalarına cevap verdikçe, bebeğiniz onun söylediklerini önemsediğinizi anlar ve hem mutlu olur hem de konuşmayı öğrenmeye istek duyar. 3-4 aylık iken bebeğiniz birisi konuşurken susup onu dinlemeyi öğrenir, konuşan kişi susunca kendisi birtakım seslerle cevap verir, sonra yine susup karşısından gelecek cevabı bekler. Bunu öğrenmesi önemli bir gelişmedir.  

Bu aylarda bebeğinizin hayatında rutinler oturmaya başlar, yeme ve uyuma davranışları daha düzenli olmaya başlar. Işıkları söndürdüğünüzde uyuma zamanının geldiğini anlar. Siz de aynı şeyleri aynı zamanda ve aynı sırayla yaparak onun bir düzene alışmasını kolaylaştırabilirsiniz. Örneğin gece yatmadan önce hep aynı sırayla önce banyo, sonra kitap okuma, ardından beslenme ve en son da ninni söylemek şeklinde bir sıralama yaparsanız ve bunu her akşam tekrarlarsanız bebeğiniz de düzeni kolay kavrayacak ve kolay uyum sağlayacaktır. Beslenme saati geldiğinde hazırlanırken hep aynı ninniyi söylerseniz bebeğiniz sonraki sefer bu ninniyi duyduğunda birazdan karnının doyacağını anlar ve sakinleşip beklemeyi öğrenir.  

Bu aylarda sizin de bebeğinizin gelişimine destek olmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Onun söylediklerini dinleyin ve çıkardığı seslere yanıt verin. Bebeğinize şarkı söyleyebilir, onunla sık sık konuşabilir, ona masal anlatabilir, birlikte bir kitap okuyabilirsiniz. O anda yapmakta olduğunuz hareketleri anlatmanız da onun dil gelişimini destekleyecektir; “şimdi sana mamanı hazırlıyorum...” demek gibi. Onu gözlemler, size verdiği işaretleri okumayı öğrenir ve duygularına, ihtiyaçlarına ve isteklerine cevap verirseniz, hayat bebeğiniz için de sizin için de daha keyifli ve rahat olur. Oyun oynarken ne zaman yorulduğunu anlarsanız, oyuna ara verip onun dinlenmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin gözlerini birlikte oynadığınız oyuncaktan başka tarafa çeviriyorsa artık sıkılmış ya da yorulmuş olması olasılığı yüksektir, oyunu bırakma zamanı gelmiş demektir. Gözlerini ovuşturuyorsa uykusu gelmiş olabilir, bunu anladığınızda onu uykuya yatırın. 

Unutmayın!

Unutmayın, her çocuk eşsizdir ve kendine özgü büyüme gelişme özellikleri gösterir. Her bebek tam olarak aynı zamanda aynı gelişimsel özellikleri kazanmaz. Prematüre bebekler de bu gelişmeleri aynı yaş grubundaki bebeklerden daha geç gösterirler. Bu nedenle bebeğinizi takip ederken yaşıtı olan bebeklerle kıyaslamayınız ve kendi gelişim çizgisine bağlı kalarak takip ediniz. Bebeğiniz bu aylarda beklenen gelişmeyi göstermediyse lütfen doktorunuzla konuşunuz. 

Daha Fazla Kaynak