4 - 6 Ay Fiziksel Gelişim
4-6. aylar içinde sizi tatlı ve yeni heyecanlar bekliyor. Çünkü bu aylarda bebeğiniz artık kendisiyle ilgilenen kişiye aktif tepki vermeye de başlayacaktır. Ayrıca bu dönem, bebeğinizin daha düzenli uyumaya ve yemeye başlayacağı zamandır. Bu da size hayatınızı biraz düzene sokma fırsatı verecektir. Bu 3 ay içinde bebeğinizin neleri sevdiğini, nelerden hoşlanmadığını, uyku, beslenme ve oyun tercihlerini öğrenmeye başlayacaksınız.
Hayatının ikinci 3 ayında bebeğiniz artık iletişim kurmakta, sizin konuşma ve davranışlarınıza yanıt vermekte, hareketlerinde de giderek beceri kazanmaya başlamaktadır.
4. ayın sonunda bebeğiniz;
- Yüksek sesle gülebilir.
- Karın üstü yatarken başını 90 derece kaldırabilir.
- Yüzünün bir karış kadar karşısındaki bir nesneyi başıyla bir taraftan diğer tarafa 180 derece boyunca takip edebilir.
5. ayın sonunda bebeğiniz;
- Karın üstü yatarken kollarından destek alıp göğsünü yerden kaldırabilir.
- Dik tutulduğunda başını düz tutabilir.
- Çok küçük nesnelere odaklanarak bakabilir ve bir nesneye uzanabilir.
- Bir yanına doğru yuvarlanabilir.
- Kendiliğinden gülümseyebilir ve çığlıklar atarak gülebilir.
- Parmaklarına değdirilen bir oyuncağı kapabilir.
6. ayın sonunda bebeğiniz;
- İki kolundan tutulup oturur duruma çekildiğinde, başını gövdesiyle aynı seviyede tutabilir.
- Bazı sesli ve sessiz harflerden oluşan “aguu” gibi birtakım sesler çıkarabilir.
Bu özellikler her bebeğin 4-6. aylarda erişmesi beklenen gelişim hedefleridir. Bebeğinizde bu aşamalarda eksiklik gözlemliyorsanız doktorunuza danışmanız doğru olur.
Bu aylardan itibaren bebeğinizin bir başka önemli gelişmeyi daha yaşamasını bekleyebilirsiniz: İlk diş. Ortalama olarak ilk diş 7. ayda çıksa da bazı bebekler 3. ayda bazıları ise 12. ayda ilk dişini çıkarabilirler. Bazı bebekler ilk dişini çok rahat ve sancısız çıkarırken bazıları ise uzun ve acı verici bir süreçle ilk dişi çıkarırlar. Bazen haftalarca diş etinde bir kabartı görünür ve sonra diş gelir, bazen ise öncesinde hiçbir belirti olmadan ilk diş birden bire ortaya çıkar. İlk diş çıkarma belirtileri bazen de ilk dişten aylar önce görülmeye başlar. Dişin geleceğini düşündüren belirtiler çocuktan çocuğa çok değişir. Ancak genellikle şu belirtilerden bir ya da birkaçı yaşanır: Salya akıtmada artış, çene ya da yüzde kızarıklık, hafif öksürük, eline geçen her şeyi ısırma, ağrı, huzursuzluk, uykusuzluk, gıdayı reddetme, ishal, ateş, kulak çekiştirme, yanak kaşıma. Bu dönemde bebeğinizi nasıl rahatlatabileceğiniz hakkında doktorunuzla konuşup önerilerini alınız.
Çocukların büyük kısmının diş çıkarma süreci şöyledir:
- 2 adet alt önkesici diş 6-8. ayda
- 2 adet üst ön kesici diş 7-9. ayda
- 2 adet üst yan kesici diş 8-10. ayda
- 2 adet alt yan kesici diş 10-12. ayda çıkmaya başlar.
Beklenen gelişim hedefleri dışında 6. ayın sonunda bebeğiniz başka şeyleri de yapıyor olabilir. Bazı bebekler 6. ayın sonunda göğsünden kavranıp dik tutulduğunda bacakları üzerine biraz ağırlık verebilir, yardımsız oturabilir. Hatta bazı bebekler 6. ayın sonunda bir eşyaya ya da birisine tutunabilir, kendi kendine kraker gibi bir katı gıda yiyebilir, elinden oyuncağı alınırsa itiraz edebilir, uzakta duran bir oyuncağa uzanıp almaya çalışabilir, bir oyuncağı bir elinden diğerine geçirebilir, elinden düşürdüğü bir oyuncağı arayabilir, insan sesine doğru dönebilir. Ancak bunlar her bebekte 6. ayın sonunda mutlaka görülmesi gereken özellikler değildir, sadece bazı bebekler bu özelliklere erişir. Örneğin bir bebek 4. ayda yuvarlanabilirken bir diğeri 6. ayda yuvarlanmayı başarır. Bunlar bebeklerin kendi gelişim çizgisi içinde normal gelişim özellikleridir.
Daha Fazla Kaynak
- 0 - 3 Ay Fiziksel Gelişim
- 0 - 3 Ay Ruhsal ve Sosyal Gelişim
- 0 - 3 Ay Beslenme Gelişimi
- 4 - 6 Ay Ruhsal ve Sosyal Gelişim
- 4 - 6 Ay Beslenme Gelişimi
- 7 - 9 Ay Fiziksel Gelişim
- 7 - 9 Ay Ruhsal ve Sosyal Gelişim