0-1 Yaş

7 - 9 Ay Beslenme Gelişimi

Bu aylarda da anne sütüne devam etmelisiniz. Sabah, öğle, akşam öğünlerinde anne sütü dışında ek besinleri de verin. Gece uyanırsa bebeğinize anne sütü verebilirsiniz. 

7. aydan itibaren bebeğinize şu besinleri vermeye başlayabilirsiniz:  

  • Yumurta
  • Beyaz peynir, reçel, ekmek
  • Etler (köfte, tavuk, balık)
  • Bisküvi, kraker

8-9. aylarda ek besinlere şunları da ekleyebilirsiniz:

  • Tek sebze maması, makarna, koyu şehriye çorbası
  • Sizin yediklerinizden bazı besinler

7. aydan itibaren bebeğinizi daha katı kıvamlı gıdalara alıştırmaya başlayın. Ancak henüz çok az sayıda dişi olan bebeğiniz, besinleri hâlâ büyük oranda dişetleriyle çiğnemektedir. Bu nedenle örneğin iri et parçaları değil de, az ezilmiş ya da kaba püre halindeki gıdaları bebeğinize verin. 

Yumurtayı verirken iyice katı haşlamaya özen gösterin. Yumurtanın beyazı alerjen olabileceğinden ilk olarak sarısı ile başlayın. Sarısından ilk gün yarım çay kaşığı verin. Gün aşırı hep yarım çaykaşığı daha artırarark 8-10 gün sonunda bir tam yumurta sarısını verin. Yumurtayı başlangıçta sebze öğününde, sonraları sabah kahvaltısında verin. 

Tuzu alınmış ya da tuzsuz süzme peyniri ezilmiş olarak verebilirsiniz. Kırmızı et ya da derisi alınmış tavuk etini kıyma halinde veya çok küçük parçalara bölünmüş halde ve iyice pişmiş olarak verin. Yine çok küçük parçalar halinde iyi pişmiş balık eti verebilirsiniz. 

Bu aylardan başlayarak kraker ya da bisküvi verebilirsiniz ama çok tuzlu ya da şekerli olmamalarına özen gösterin. Bunları parmak besini denen şekilde, kendi elinde tutarak yemesine izin verebilrsiniz. Ama ekmek, kraker ve bisküvi benzeri bu parmak besinlerini ancak bebeğiniz oturabilmeye başladığında ve sizin gözetiminizde iken verin. Bu gelişme ile birlikte besinlerin bebeğinizin nefes borusuna kaçma riski de ortaya çıkar. Önceleri çok küçük cisimleri iki parmağının ucuyla tutamayan bebeğiniz bu aylardan itibaren bunu başaracaktır. Ama bu başarıyla birlikte yiyebileceği besinler dışındaki bozuk para, düğme gibi şeyleri de ağzına atabilecektir. Bu nedenle bebeğinizi göz önünden ayırmamaya dikkat edin. Ağzında kolay erimeyen ve diş etleriyle çiğneyemeyeceği için nefes borusuna kaçabilecek patlamış mısır, fındık, bütün bezelye, havuç gibi çiğ sebzeler, armut-elma parçası gibi besinleri bebeğinize henüz vermeyin. Azı dişleri en erken 1. yılın sonuna  doğru çıkmaya başlayacaktır, bundan sonra gerçek çiğneme gerektiren besinleri verebilirsiniz. Çünkü ilk çıkan ön dişler çiğnemek değil ısırmak içindir. 

Bebeğinize verebileceğiniz ilk parmak besinleri, diş etleriyle ezerek yutulabilir hale getirebileceği, çiğnemeden dağılabilen besinler olmalıdır. Bunları çiğnenebilir parçalar halinde bölün. Tam buğdaydan yapılmış kraker veya ekmekler, pirinç kekleri ve ağızda rahat dağılan kraker türleri uygun parmak besinleridir. Bu besinleri bebeğinizin önüne bir tabak içine ya da doğrudan mama masası üzerine koyun ama her seferinde 4-5 parça koyup bitirmesini bekleyin. Çok fazla besini birden koyduğunuzda bebeğiniz hepsini birden ağzına atmaya kalkabilir. Parmak besinlerini bebeğinize sadece otururken verin, yürümeye çalışan ya da emeklemekte olan bebeğe asla vermeyin.  

Besleyici değeri olmayan abur cubur, fazla tuz veya şeker eklenmiş hazır gıdalar ve rafine ekmekleri henüz bebeğinize vermeyin. Böylece bebeğiniz bunların normal günlük yemek düzeninin bir parçası olmadığını anlayabilecektir.  

Daha Fazla Kaynak