
Hamilelikte Tuz Tüketimi Nasıl Olmalı ?
Beslenme alışkanlıklarınız sağlığınızı birebir etkiliyor. Bu nedenle, beslenme düzeninize hayatınızın her döneminde dikkat etmeniz önemli. Ancak özellikle anne adayları için bu süreçte denkleme bebeklerinin sağlığı ve gelişimi de girdiği için gösterilen özenin azami seviyeye çıkması gerekiyor. Hamilelikte beslenme konusunda daha önce hiç dikkat etmediğiniz birçok nokta önünüze çıkabiliyor.
Bu önemli hususlardan biri de tuz tüketimi. Çoğu insanın yemeklerine tat vermesi amacıyla attığı tuz, esasında vücudun ihtiyaç duyduğu bir element. Biz farkında olmasak da yediğimiz birçok gıda üzerinden tuz ihtiyacımızı karşılıyoruz. Vücuttaki sıvı dengesinin sağlanabilmesi için sodyum mineraline ihtiyaç duyulmaktadır. Tuzun içerdiği sodyum, vücuttaki sıvının dengesini ve basıncını düzenler. Ancak bu dengeye dikkat edilmesi ve aşırı tuz tüketiminden uzak durulması gerekiyor. Özellikle gebelikte beslenme konusunda tuz tüketimi oldukça önemli bir başlık. Peki, hamilelikte sağlık beslenme çerçevesinde anne adayları ne kadar tuz tüketmeliler?
Aşırı Tuz Tüketimi Geri Dönülemez Zararlara Yol Açabiliyor
Bu sorunun cevabı, birçok konuda olduğu gibi anne adayının fiziki yapısına göre değişebiliyor. Özellikle yüksek tansiyon sorunu olan anne adaylarının tuzu tamamen kesmeleri gerekebilirken, bu yönde herhangi bir sağlık sorunu olmayan anneler ise yemeklerini tatlandıracak kadar tuz kullanabiliyorlar. Özellikle rafine olmayan doğal kaya veya deniz tuzunun kullanılması önerilmekle birlikte gereğinden fazla tuz tüketiminin sebep olduğu belli başlı sıkıntılar ise şöyle:- Vücutta aşırı sıvı birikimine zemin hazırlıyor. Hal böyle olunca annenin ekseriyetle bacak ve kollarında ödem oluşabiliyor.
- Böbrekleri ve kalbi olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca mide sorunlarını tetikleyebiliyor.
- Tansiyonun aşırı yükselmesine, bu bağlamda da gebelik zehirlenmesine neden olabiliyor.
Görüldüğü üzere aşırı tuz kullanımı hem anne hem bebek için ciddi sorunlara yol açabiliyor. Hamilelikte sağlıklı beslenme çerçevesinde bu riski kolaylıkla bertaraf etmek mümkün. Anne adayının, hamile beslenmesinin kaidelerine uyması bunun için yeterli.
Doğum sonrası, özellikle ek gıdaya geçtikten sonra bebeğin de tuz tüketimine dikkat etmek önemli. Bu dönemde, bebeğin hiçbir şekilde dışarıdan tuz almasına ihtiyacı yok. Buna karşın bebeğin, dengeli bir biçimde ihtiyacı olan tüm gıdaları alması gerekiyor. Bu dönemde kullanılacak yardımcı bebek ürünleri işinizi bir hayli kolaylaştırabiliyor. Örneğin, bebeğinize meyve vermek için meyve süzgeci kullanabilirsiniz. Silikon delikli haznesi sayesinde bebek, buraya yerleştirilen meyve parçasını emerek beslenme ihtiyacını kolaylıkla giderebiliyor. Önemli olan annelerin kendi ve bebeklerinin ihtiyaçlarını gözlemleyerek, doğru adımları atmaları ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturabilmeleri.
Daha Fazla Kaynak
- Hamileliğin İlk Trimesterinde ilk 3 Aylık Dönemi Nelere Dikkat Edilmeli?
- İlk Trimesterde hamileliğin İlk 3 Ayında Nelerden Kaçınılmalı?
- Hamileliğin ilk Trimesteri İlk 3 Aylık Dönemi
- Hamileliğin 2.Trimesteri 3 Aylık Dönemi
- Hamileliğin 3. Trimesteri 3 Aylık Dönem
- Doğum Şekline Nasıl Karar Verilir ?
- Doğumun Yaklaştığının Belirtileri Nelerdir ?