Hamilelik

Hamilelikte Sigara ve Alkol Kullanımı Bebeği Nasıl Etkiler?

Bebek sahibi olmaya karar veren annenin, hamile kalmadan önce bedenen ve ruhen kendini bu sürece hazırlaması oldukça önemli. Öyle ki annenin sağlığı ile bebeğin gelişimi arasında doğrudan ilişkisi bulunuyor. Bu dönemde, annenin beslenme düzeni kadar sağlıklı şekilde beslenmesine de dikkat etmesi gerekiyor. Bunu yanı sıra, zararlı alışkanlıklardan da uzak durulması şart. Gebelik döneminde, özellikle sigara ve alkol kullanılmaması gerekiyor.

Sigara İçmenin Bebeğe Verdiği Zararlar

Sigara içmek, nikotin başta olmak üzere birçok yabancı maddenin vücuda girmesine sebep olmasından ötürü insan bedenine büyük zararlar verebiliyor. Daha yarım asır önce sağlığa dahi iyi geldiği iddia edilen sigaranın, günümüzde bilimsel olarak kanıtlanmış birçok zararı bulunuyor. Gebelik söz konusu olduğunda sigaranın zararları katlanıyor. Sigara kullanımı doğrudan bebeği de etkiliyor. 

- Sigara kullanan annelerde erken doğum ve düşük riski daha yüksek olabiliyor.
- Kana karışan nikotin bebeğin aldığı oksijen miktarın kısıtlayabiliyor.
- Annenin hamilelik döneminde sigara içmesi bebeğin gelişimini de olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle bebeğin ağız ve damak yapısında sigara kaynaklı bozulmalara rastlanabiliyor.
- Sigara kullanımı bebeklerde akciğer hastalıklarını tetikleyebiliyor.
- Gebelikte sigara içen annelerin çocuklarında zeka geriliği, otizm ya da hiperaktivite gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor.

Hamilelikte Neden Alkolden Uzak Durulmalı?

Hamilelik döneminde sadece sigaradan değil alkol tüketiminden de uzak durulması şart. Öyle ki anne adayının alkol kullanmasının bebekte zeka geriliği, yetersiz gelişime sebep olduğu, erken doğum riskini artırdığı, bazı hastalıklara daha yatkın hale getirdiği bilimsel olarak ispatlanmış durumda.

Kısacası, anne adaylarının, hem kendi sağlıklarını korumaları hem de bebeklerinin gelişimini sağlamaları bağlamında kötü alışkanlıklarını ortadan kaldırmaları gerekiyor. Bebek doğduktan sonra da bu tarz alışkanlıklardan uzak durmaları bebeğin sağlıklı gelişimi, annenin ise sağlığı için faydalı olacaktır. Doğumdan sonra sadece annenin değil bebeğin yakınında olan herkesin bebeğin sağlıklı bir ortamda büyümesi için dikkat etmesi gerekiyor. 

Daha Fazla Kaynak