
Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nedir ? Neden Yapılır?
Gebelik, başından doğuma kadar sürekli kontrol altında tutulması gereken bir süreç. Annenin tüm yaşamsal fonksiyonlarının belirli aralıklarla doktor tarafından kontrol edilmesi, hem annenin hem bebeğin sağlığı açısından oldukça önemli. Hamilelik boyunca kontrol altında tutulması gereken değerlerden biri de şeker. Bunun temel sebebi ise gebelikte insülin dengesizliklerinin oluşması, bunun da diyabete zemin hazırlaması.
Anne Adayına Hamileliğin 6. Ayında Şeker Yüklemesi Yapılıyor
Bu riskin önüne geçmek için genelde doktorlar hamilelik döneminin ilk günlerinde anne adaylarının açlık şekeri değerine bakarak genel bir değerlendirme yapmayı tercih ediyorlar. Eğer annede şekere yönelik herhangi bir risk unsuruna rastlanmaz ise bu defa hamileliğin 6. ayında anne adayına şeker yüklemesi yapılabiliyor. Hamilelikte şeker yüklemesi için anneye belli bir miktar glukoz, diğer bir deyişle şeker içeren bir besin maddesi verilerek kan değerleri ölçümü gerçekleştiriliyor. Testin sonucuna göre söz konusu glukoz miktarı yükseltilerek teste devam edilebiliyor.Şeker Yüklemesi Konusunda Fikir Ayrılıkları Bulunuyor
Ancak gebelikte şeker yüklemesi konusunda doktorlar arasında bazı fikir ayrılıkları bulunuyor. Öyle ki bazı bilim insanları bu testin diyabet riskini ortadan kaldıran önemli bir araç olduğunu düşünürken, bazı bilim insanları ise anneye gebelikte bu kadar çok şeker yüklemenin hem anneye hem de bebeğe zarar verebileceğini savunuyor.Görüş ayrılıkları olsa da doktorların üzerinde mutabakat sağladığı husus anne adayının hamilelik boyunca uygun bir beslenme düzeni oluşturarak buna uyması. Anne doğru beslendiği takdirde bir yandan diyabet gibi rahatsızlıklardan kendini korurken, bir yandan da bebeğinin gelişimini istenilen düzeyde sürdürmesini sağlayabiliyor.
Annenin bu düzeni doğum sonrasında da devam ettirmesi gerekiyor. Özellikle emziren annelerde süt kalitesi ve miktarı beslenmeyle doğrudan ilişkili. Doğru beslenen anne, bebeğini emzirdikten sonra fazla sütünü saklayabiliyor. Böylece anne, biriktirdiği sütle bebeğinin uzun süre anne sütüyle beslenebilmesini sağlayabiliyor. Bu noktada annelere sakladıkları anne sütünü bebeğe verirken doğru biberonları tercih etmelerini öneriyoruz. Özellikle saf borosilikat cam ya da polipropilen malzemeden üretilmiş biberonları öneriyoruz. Buna ek olarak, bebeğin hava yutmasını engelleyecek gaz önleyici sisteme sahip antikolik biberonlar, annelerin korkulu rüyası olan gaz sorunu için çok iyi bir alternatif.
Daha Fazla Kaynak
- Hamileliğin İlk Trimesterinde ilk 3 Aylık Dönemi Nelere Dikkat Edilmeli?
- İlk Trimesterde hamileliğin İlk 3 Ayında Nelerden Kaçınılmalı?
- Hamileliğin ilk Trimesteri İlk 3 Aylık Dönemi
- Hamileliğin 2.Trimesteri 3 Aylık Dönemi
- Hamileliğin 3. Trimesteri 3 Aylık Dönem
- Doğum Şekline Nasıl Karar Verilir ?
- Doğumun Yaklaştığının Belirtileri Nelerdir ?