Hamilelikte Düşük Riski ile Uzak Durulması Gereken Gıdalar Nelerdir ?

Anne adayı hamile olduğunu duyduğu andan itibaren yaşadığı büyük sevincin yanı sıra daha önce hiç karşılaşmadığı korku ve endişeleri de duymaya başlıyor. Bu korkuların en büyüğü ise şüphesiz düşük yapmak. Düşük genel olarak hamileliğin 20. haftasına kadar gebeliğin sonlanması olarak tanımlanıyor. Bazı durumlarda anne daha hamile olduğunu anlamadan bile düşük yapabiliyor. Peki, hamilelikte düşük sebepleri neler?

Düşüğün Başlıca Sebepleri

- Anne adayının yaşı düşük ihtimali ile birebir bağlantılı. Anne adayının yaşı artıkça, düşük riski de yükseliyor. Öyle ki 35 yaş üstü kadınlar düşük riski en yüksek hamile grubunu oluşturuyor.
- Annenin vücudundaki anatomik bozukluklar da düşük sebebi. Özellikle rahimde var olan anatomik bozukluklar hamile kalınsa da bebeğin düşmesine neden olabiliyor.
- Düşüğün önemli sebeplerinden biri de genetik faktörler. Bebekte genetik anormallikler olması durumunda bebek düşebiliyor.
- Bazı durumlarda annenin bağışıklık sistemi bebeği yabancı bir organizma olarak algılayıp saldırabiliyor. Bu durum da düşükle sonuçlanabiliyor.
- Tüm bunlara ek olarak annenin kaptığı enfeksiyonlar, yaşadığı çevre ile hormonlarındaki değişimler de düşük sebepleri arasında gösteriliyor.

En Önemli Düşük Belirtisi: Kanama

Başta da belirttiğimiz gibi erken gebeliklerde annenin düşük yaptığını anlamadığı durumlar olabiliyor. Buna rağmen, düşük ihtimali oluştuğunda annenin vücudu bazı belirtilerle bu durumun sinyalini önceden verebiliyor. Düşük belirtileri arasında en sık karşılaşılanı ise kanama. Düşük öncesinde annede önemli ölçüde kanama oluşabiliyor. Böyle bir durumda karşılaşan anne adayının acilen doktoruyla temas kurması gerekiyor. 

Hamilelikte Hangi Besinlerden Uzak Durulması Gerekiyor 

Diğer taraftan, düşük ile doğrudan ilişkisi olmamakla birlikte, bebeğin doğru gelişiminin sağlanması ve sağlıklı bir hamilelik ve doğum dönemi geçirmesi bağlamında anne adaylarının gebelik boyunca bazı gıda maddelerinden uzak durması gerekiyor. Doğal olarak, hamilelik dışında da annenin vücuduna zararı olan alkol, kafein, şeker gibi birçok gıdanın gebelik döneminde de tüketilmemesi gerekiyor. İşlenmiş gıdalardan da uzak durarak anne adayının mümkün olduğu kadar doğal beslenmeye yönelmesi şart. Buna ek olarak hamile annenin çiğ süt, küflü peynir, karaciğer gibi bebeğe zararı olabilecek türden gıdalardan da uzak durması tavsiye ediliyor.

Daha Fazla Kaynak