
3 Yaş Ruhsal ve Sosyal Gelişim
3. yıl içinde beynin olgunlaşmaya devam etmesiyle birlikte çocuğunuz önce/sonra, eş/zıt, az/çok gibi kavramları anlayabilmeye başlar.
34. aydan itibaren bir arkadaşını ismiyle tanıyabilir. Bazı çocuklar hayali bir arkadaş edinip ona isim verebilir. 2-3 cümlelik sohbetleri sürdürebilir; çocuğunuz bu yaş içinde sizinle karşılıklı sohbet edebilecek düzeye gelecektir. Ancak bazı sözcükleri bu yaşın sonunda dahi yanlış telaffuz edebilir. Bu durum 5 hatta 6 yaşa dek sürebilir ve normaldir.
Çocuğunuzun bu yıl içinde en çok kullandığı sözcük tekrarlayan “Neden? Neden? Neden?...” sorusu olacaktır. Bu sizi bazen çileden çıkarsa da sabrınızı kaybetmemeye çalışın, çünkü bu, çocuğunuz için önemli bir gelişim adımıdır ve bir şeylerin neden sonuç ilişikisini öğrenip kayda geçirmesi için çok önemlidir. Bu soruyu bu kadar çok sorması çocuğunuzun meraklı ve azimli olduğunu da gösterir ve bu da aslında sizi gururlandıracak bir şey olmalıdır.
3. yıl içinde çocuğunuz daha önce karşılaştığı kişileri tanıyabilmeye, gitmiş olduğunuz yerleri ve daha önce yapmış olduğunuz olayları hatırlayabilmeye başlar. Bunlardan söz ettiğinde hatırladığını anlayabilirsiniz.
Üçüncü yıl aynı zamanda çocuğunuzun birçok zorlukla karşılaşacağı ve beraberinde birçok da hayal kırıklığıyla karşılaşacağı yıldır. Çünkü kendisine büyük hedefler koyan çocuğunuz henüz onlara ulaşabilecek becerilere sahip değildir, bu da onu hayal kırıklığına ve öfke nöbetlerine sürükleyebilir. Duygularıyla nasıl başa çıkacağını da henüz bilmeyen çocuğunuza destek olmak ve onu sakinleştirerek bu öfke ve hayal kırıklığı nöbetlerini atlatmasına yardım etmek de sizin bu yıl boyunca önemli bir göreviniz olacaktır. Diğer taraftan size sevdiğini söyleyeceği sonsuz mutluluk dolu anlar da olacaktır.
Çocuğunuz bu yıla kadar paralel oyun aşamasındaydı, yani oyun oynayan başka çocuklarla birlikte değil yan yana oynayabiliyordu, ancak bundan sonra daha ileri bir sosyalleşme evresi olarak birlikte oynama evresine geçecektir. Başka çocuklarla birlikte oynamayı öğreneceği bu yaşta siz de onu kısa süreli oyun gruplarına, müzik atölyelerine katmayı deneyebilirsiniz.