2 Yaş Fiziksel Gelişim

İkinci yıl içinde çocuğunuz birçok yeni beceri kazanacaktır. Bu önemli gelişim aşamaları şunlardır:

Dişlerin gelişimi

Çocuğunuz ilk doğum gününü kutladığında muhtemelen birkaç dişi bulunmaktaydı. Ama diş çıkarma da diğer tüm gelişim aşamaları gibi çocuktan çocuğa büyük farklılıklar gösterebilir, öyle ki bazı çocuklar 1. yaşını doldurduğunda 1-2 dişi varken bazıları ise 8 dişe sahiptir. Çocukların büyük kısmının diş çıkarma süreci şöyledir: 

  • 2 adet alt önkesici diş 6-8. ayda
  • 2 adet üst ön kesici diş 7-9. ayda
  • 2 adet üst yan kesici diş 8-10. ayda
  • 2 adet alt yan kesici diş 10-12. ayda
  • 4 adet alt ve üst ilk azı dişi 12-18. ayda
  • 4 adet alt ve üst köpek dişi 16-24. ayda
  • 4 adet alt ve üst arka azı dişleri 24-36. ayda,
  • Kalıcı dişler 6-7. yaşta çıkmaya başlar. 

Ellerini çırpabilir

Birçok çocuk 12-13. aylarda ellerini çırpabilir yani alkışlayabilir. Bunun anlamı, çocuğunuzun el-göz koordinasyonunun ve ince motor becerilerinin gelişmekte olmasıdır. Bu becerilerin gelişmesiyle yakında bir topu yakalayabilecek ve bir kalemi tutabilecek beceriye de sahip olacaktır. Siz de kendi ellerinizi çırparak ve neşeli tezahüratlarla onu el çırpmaya teşvik edebilirsiniz. Birlikte el çırpıp şarkı söyleyerek hem neşeli zaman geçirir hem de onun gelişimine destek olursunuz. 

Önce birkaç adım atar, sonra da yürüyebilir

Birçok çocuk 14-15. aylarda birkaç adım atmayı başarır. Bunun arkası da hızlı gelir. Çocuğunuz çok kısa zamanda yürümeye, oradan koşmaya, daha sonra da kendi başına merdiven çıkmaya geçebilir. Bu hareket özgürlüğü ona büyük neşe verecektir. Çocuğunuzun ayakta durmasına ve adım atmasına fırsat yaratarak siz de ona destek olun. Yanına destek alarak ilerleyebileceği nesneler koyabilirsiniz.

Normal bardak ile su içebilir

Şimdiye dek akıtmaz bardak ile su içen çocuğunuz 16-17. aylardan itibaren normal bir bardak ya da kulplu bardakla içmeyi başaracaktır. Bu, ağız kaslarını kontrol edebildiğini yani ince motor becerilerinin ve koordinasyonunun geliştiğini gösterir. Çeşitli neşeli renklerde plastik kulplu bardaklar alarak onun bu geçişini destekleyebilirsiniz. 

On kadar sözcük söyleyebilir

Birçok çocuk bunu 17-18. ayda başarır. Aylar önce söylemeyi başardığı “mama, baba” gibi ilk sözcükler de çok heyecan vericiydi elbette, ama çocuğunuz 10 kadar sözcük söyleyebiliyorsa, bu epey ileri bir aşamadır ve cümle kurabilmesi de çok yakın demektir. Ona basit ve bildiği sözcüklerle cevaplayabileceği sorular sorarak konuşmaya teşvik edebilirsiniz. Kelime hazinesini geliştirmek için adını bilmediği nesneleri göstererek isimlerini söyleyebilirsiniz. 24. aya doğru birçok çocuk 50 kadar sözcük söyleyebilir. 

Müzik eşliğinde dans edebilir

Çocukların büyük kısmı bunu 18-20. aylarda yapabilir. Bu, çocuğunuzun ritim duygusunun ve motor becerilerinin gelişmeye başladığını gösteren önemli bir işarettir. Aynı zamanda bedenini kontrol etme yetisi de gelişmektedir. Siz de seveceği müzikleri çalıp ona katılın, hatta bazı basit figürler göstererek çocuğunuzu dans etmeye teşvik edin.

Giysilerini kendisi çıkarabilir

Birçok çocuk bunu 20-22. aylarda yapabilmeye başlar. Birçok kez siz onun giysilerini çıkarmaya çalışırken bu işi kendisi yapmayı isteyecektir. Bu, giderek bağımsızlığını sağlaması yolunda atılmış önemli bir adımdır. Buna istekliyse bırakın kendisi çıkarsın. Bu sizin biraz sabırlı olmanızı ve fazladan zaman ayırmanızı gerektirse de, istediği her zaman tişörtünü çıkarmasına izin verin. Siz de onun için kolay çıkarabileceği, zor düğmeleri olmayan giysileri seçin. 

Diğer beceriler

24. ayın sonunda birçok çocuk 4 küpü üst üste koyarak kule yapabilir. Sizi örnek alarak bir kağıdı katlayabilir. Geri geri yürümeyi başarabilir. Topa ayağı ile vurabilir. Gösterilen bir resimde ismini söylediğiniz 2 nesneyi bulabilir.  

Büyüme gelişme takibi

Çocuğunuzun büyüme gelişmesini doktorunuz takip ediyordur. Ama siz kendiniz de persantil tablo ve eğrileriyle takip edebilirsiniz. Bu konuda daha fazla bilgi için lütfen bakınız: 

Büyüme gelişmesi - persantil hesaplaması için tıklayınız. 

Daha Fazla Kaynak