
3 Yaş Fiziksel Gelişim
Çocuğu 2 yaşını dolduran her anne-baba meşhur “2 yaş sendromu”nu bir yerlerden duymuştur ve bu yıldan az ya da çok endişe duyar. Ancak 2 yaşını dolduran bir çocuğu aslında o kadar güzel gelişim aşamaları beklemektedir ki, birçok anne baba 3. yılın sonunda aslında zor değil keyifli ve heyecanlı bir yıl geçirdiklerini söylemektedir. Siz de kendinizi kriz dolu bir yıla değil de heyecanlı başarılarla dolu bir yıla odaklayarak bu yılın keyfini çıkarabilirsiniz.
Büyüme gelişme takibi
- 3. yıl içinde çocuklar hem boy hem kilo olarak önemli gelişim gösterecektir. Büyüme hızı, ilk 1 yıl kadar hızlı olmayacak, 2. yıl hızında olacaktır. Çocuğunuzun büyüme gelişmesini persantil tablo ve eğrileriyle takip edebilirsiniz.
Büyüme gelişmesi - persantil hesaplaması için tıklayınız.
- 24. ayı bitirmiş olan birçok çocuk 50’den fazla sözcük söyleyebilir, 25 ay civarında sözcükleri birleştirip basit cümleler kurmaya başlayabilir.
- 25 aylık iken 2 aşamalı komutları anlayıp yerine getirebilir.
- 27. aydan sonra birçok çocuk ellerini yıkayıp kurulayabilir, yardım edildiğinde dişini fırçalayabilir. Zıplayabilir ve bir parça giysiyi kendisi yardımsız giyebilir. 8 küpü üst üste koyarak kule yapabilir.
- 28. aydan sonra artık birçok çocuk tuvalet eğitimi almaya hazır hale gelir. Ama her zamanki gibi unutmayın ki her çocuk bu aşamaya aynı anda değil, bazısı daha önce bazısı daha geç gelir. Sizin çocuğunuzun buna hazır olup olmadığını bazı ipuçlarından anlayabilirsiniz. Yaklaşık 20 aylık olana dek çocuklar neredeyse hiç mesane kontrolü olmadığından çok sık bez ıslatırlar. Bu aylara dek onlara tuvalet eğitimini dayatmak hiç gerçekçi değildir. Eğer çocuğunuz 1 ya da nadiren 2 saat kadar kuru kalıyorsa ve gece altını ıslattığında uyanıyorsa tuvalet eğitimine başlamaya hazır olabilir. Çocuğunuz kakasını belli bir zamanda yapmaya başladıysa, yani hep sabah kahvaltısından sonra ya da hep akşam uykuya yatmadan önce yapmaya başladıysa, onu ne zaman oturağa oturtacağınızı bilirsiniz, bu da tuvalet eğitimi için uygun bir aşamadır. Bazı çocuklar bezi kirlendiğinde bundan rahatsız olduğunu belli eder. Bu da tuvalet eğitimine başlamak için iyi bir fırsattır.
- 28-30. aylar arasında 6 organını ismiyle bilebilir. İsmini söylediğiniz bir nesnenin resmini tanıyabilir. İşaret ettiğiniz nesnelerin 4 tanesini resimden tanıyabilir.
- 31. aydan itibaren birçok çocuk biraz yardımla dişini fırçalayabilir. En az 6 küple kule yapabilir.
- 34. aydan itibaren 4 nesneyi resimden tanıyabilir. Ellerini yıkayıp kurulayabilir. Konuştuklarının en az yarısı anlaşılabilir. Eliyle topu fırlatabilir.
3. yıl içinde bazı çocuklar sayılara ve harflere ilgi duymaya başlarlar, ama bu her çocukta böyle olmaz. Sizin çocuğunuz harfler ve sayılarla henüz ilgilenmiyorsa onu zorlamayınız.
2. yaşını bitirmiş çoğu çocukta 16 diş vardır. 3. yaş içinde 4 diş daha gelir; 4 adet alt ve üst arka azı dişleri 24-36. ayda çıkacaktır. Çocuğunuz 6-7. yaşa dek 20 adet süt dişi ile devam eder. Kalıcı dişler ise 6-7. yaşta çıkmaya başlar.
Bunlar dışında, 36. ayını doldurmuş çocukların bir kısmı 2 veya daha fazla sıfatı (sarı, büyük gibi) kullanabilir, bir tişörtü kendi başına giyebilir, uzun aralıklarla ileriye doğru atlayabilir, her bir ayağı üzerinde en az 2 saniye durabilir, 2 farklı nesnenin neye yaradıklarını ve ne için kullanıldıklarını anlatabilir. Hatta 3. yaşını bitirmiş çocukların küçük bir kısmı bir daire çizerseniz onu kopyalayabilir, kendisine bir kase gevrek hazırlayabilir, yardımsız giyinebilir, 4 rengi tanıyabilir. Ancak bu gelişim aşamalarına her çocuk bu aylarda gelmez, bazıları daha geç ulaşabilir.
Daha Fazla Kaynak
- 2 Yaş Fiziksel Gelişim
- 2 Yaş Ruhsal ve Sosyal Gelişim
- 2 Yaş Beslenme Gelişimi
- 3 Yaş Ruhsal ve Sosyal Gelişim
- 3 Yaş Beslenme Gelişimi