
2 Yaş Ruhsal ve Sosyal Gelişim
Komik şeylere gülebilir
Çocuğunuz 17-18. aylarda komik şeylere gülmeye başlayacaktır. Size ilk aylardan beri gülücükler veriyor olabilir ama artık bir şeyleri komik bularak ve anlayarak gülmeyi başaracaktır. Bu yaştaki birçok çocuk saçma şeyleri, olması gerektiği gibi olmayan şeyleri komik bulur ve güler. Mesela meyve kasesini kafanıza koymanız ya da çorabı ayağınıza değil elinize giymeniz ona çok komik gelebilir. Bu tür durumlar yaratarak onu güldürme fırsatları oluşturun.
Bazı davranışları taklit edebilir
Çocukların büyük kısmı 18-20. aylarda büyüklerin bazı davranışlarını taklit edebilir. Telefonu alıp konuşuyormuş gibi yapması ya da sizin ona mama verdiğiniz gibi onun da oyuncak bebeğine kaşıkla mama vermesi, etrafında neler olup bittiğini anladığını gösterir. Artık onun hayatında tanık olduğu şeylerin oyunlarını oynamaya başlayabilirsiniz. Doktor olmak, yemek pişirmek, araba kullanmak gibi şeyleri yapacağınız oyunlar geliştirin ve birlikte oynayın.
Kendisine bir hedef koyup onu başarabilir
20-22. aylardaki çocukların büyük bir kısmı belli bir amaçla bir şeyi yapmak ister ve o hedefe ulaşmak için ne yapması gerektiğini de bilir. O hedefine ulaşabilmek için bir plan yapar. Bu, bilişsel gelişimi için önemli bir aşamadır. Hedeflediği işler her zaman sizin onaylayacağınız şeyler olmayabilir, örneğin duvarı pembe kalemiyle boyamaya kalkabilir. Siz de bu amacını başka bir şekilde, örneğin duvara yapıştıracağınız bir karton üzerinde gerçekleştirmesi için onu yönlendirebilirsiniz. Ama bunun önemli bir zihinsel gelişim aşaması olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Sınırları fark etmek ve empati kurmak
İkinci yılın sonuna doğru, 22-24. aylarda artık çocuğunuz sizin onayınızı önemsemeye başlayacaktır. Bu, empati kurabilmeye başladığının göstergesidir ve başkalarının ne hissettiğini ve düşündüğünü anlama yolunda önemli bir adımdır. Aynı zamanda kendisi için bazı sınırların bulunduğunu anlaması için de önemli bir gelişim aşamasıdır. Siz de ona bazı basit görevler verip onları yaptığında onaylayarak bu gelişime destek olabilirsiniz. Örneğin oyun bittiğinde oyuncakları sizin de yardımınızla kutusuna kaldırmasını destekleyin ve bunu başardığında alkışlayın.
24 ayın sonunda çocukların bir kısmı bu aşamalardan daha da ileri gelişim aşamalarına ulaşmış olabilirler. Bir kısım çocuk 2. yaşın sonunda bir yere tutunarak bir ayağı üzerinde dengede durabilir, saçını tarayabilir, yardımla temel temizlik işlerini kendisi yapabilir, tuvalet terbiyesi almaya hazır olduğunu gösterecek işaretler verebilir, konuştuklarının yarısı anlaşılabilir, kendisinden bahsettiği kısa cümleler kurabilir (“Ali süt istiyor” gibi), basit şarkılar söyleyebilir, başka çocuklarla oynamaya ilgi gösterebilir. Hatta daha küçük bir kısım çocuk, 8 adete kadar küpü üst üste koyarak kule yapabilir, 2-3 cümlelik sohbetler yapabilir, 100’den fazla sözcük söyleyebilir. Çok az bir kısım çocuk ise üç tekerlekli bisiklette pedal çevirebilir, nesneleri türüne göre sınıflayabilir (toplar, bebekler, hayvanlar gibi) ve adı sorulduğunda cevap verebilir. Bunlar normalde birçok çocuk için daha ileri aylarda beklenen gelişim aşamalarıdır. Ancak çocukların saç ve göz renkleri nasıl birbirinden farklı ise, büyüme gelişme hızları da birbirinden farklıdır. Her çocuk kendi büyüme hızında bir gelişim gösterecektir. Anlatılan bu aşamalara daha erken gelen çocuklar bulunacağı gibi, daha geç gelenler de bulunacaktır. Belirtilen gelişim aşamalarından büyük sapmalar görülmedikçe bu normaldir. Ancak çocuğunuzda bu aşamalardan büyük oranda geri kaldığını gözlemliyorsanız, lütfen doktorunuzla konuşunuz.