
Bebeğin Diş Çıkardığı Nasıl Anlaşılır?
Bebeğiniz son günlerde oldukça hırçın mı davranıyor? Salyası normalden fazla mı akıyor? Eline aldığı eşyaları ağzına götürerek her defasında dişlemeye mi çalışıyor? Endişelenmeyin, bebeğiniz çok büyük ihtimal diş çıkartmaya başlıyor. Hem bebekler hem anneler için oldukça zorlu bir süreç olan diş çıkarma dönemi genel olarak bebeklerde 6 aylıkken başlar ve 24 ila 36 aylık oluncaya kadar sürer. İki veya üç yaşında bir bebeğin 20 süt dişinin tamamı çıkmış olur. Peki, yukarıda saydığımız belirtilerle birlikte bir bebeğin diş çıkarmaya başladığını nasıl anlarız?
Diş çıkaran bebeklerde görülen ortak özellikler
Diş çıkaracak bebekte bazı değişimler ve fark edilmesi oldukça kolay yeni davranışlar oluşmaya başlar. Bu bağlamda, diş çıkaran bir bebekte görülen ortak özellikler şu şekilde özetlenebilir:- Bebek normalden fazla salya salgılamaya başlar. Fazla salya bebekte öksürüğe ayrıca çene ve yanaklarda tahrişe neden olabilir.
- Diş çıkaran bebeğin iştahında azalma meydana gelebilir.
- Bebeğin ateşi yükselir. Diş çıkarma dönemlerinde 37,5 dereceye kadar olan ateş normal kabul edilir. Daha yüksek seviyede ateş tespit edilirse, mutlaka doktorla iletişim kurulmalıdır.
- Bebek normal şartlarda 6 aylık olduktan sonra diş çıkarmaya başlar. Ancak kalıtsal özellikler bu sürenin daha erken ya da geç olmasına sebep olabilir.
- Diş çıkaran bebek, eline aldığı tüm objeleri sürekli olarak ağzına götürmeye ve dişlemeye çalışır.
- Bebeğin diş çıkarma döneminde karşılaştığı sorunlar da farklılık gösterebilir. Kimi bebekler bu dönemi sorunsuz atlatırken, kimi bebekler için diş çıkarma dönemi oldukça sorunlu geçebilmektedir.
- Bebeğin ilk olarak, ağzının ön alt kısımdaki iki orta kesici dişi çıkar.
Diş çıkarma dönemini bebeğin daha rahat geçirmesini sağlamak için özel olarak dizayn edilen bebek ürünleri mevcuttur. Diş kaşıyıcı olarak diş kaşıma halkası veya diş kaşıma oyuncağı bu dönemde kullanılabilir. Diş kaşıma halkalarının silikondan yapılan modellerinin yanı sıra, içerisinde içme suyu barındıran sulu diş halkları da bulunmaktadır. Bu tür halkalar belli bir süre buzdolabında bekletilerek içindeki suyun soğuması sağlanır. Böylece soğuk diş halkası ile bebek diş etlerine masaj yaparak rahatlayabilir.
Sonuç olarak, bebeğinizi gözlemleyerek ondaki değişimleri kolayca fark edebilir, diş çıkarma gibi önemli dönemlerin başlangıcını rahatça tespit edebilir ve buna göre gerekli tedbirleri alabilirsiniz.