Bebek Bakımı

Bebeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebek doğumuyla birlikte hızlı bir gelişme dönemine giriyor. Bu hızlı gelişimle birlikte bebeğin ihtiyaçları ve dolayısıyla bebek bakımının gereklilikleri de sürekli olarak değişiyor. Diş çıkarma, bu değişim dönemlerinin arasında en önemlilerinden biri. Bebek 6 aydan itibaren diş çıkarmaya başlıyor ve süt dişlerinin tamamlanması kimi bebeklerde 3 yaşına kadar devam edebiliyor. Bebeklerde diş çıkarma sancılı bir süreç. Ancak bilgi ve deneyim sahibi anneler bunu daha kolay atlatabiliyor.

Nasıl Olsa Geçici Diyerek Süt Dişlerin Bakımını Sakın İhmal Etmeyin

Süt dişleri geçici olmakla birlikte bebeğin katı gıdaya geçişinde önemli bir işlev görüyor. Bu bakımdan, geçici dahi olsa süt dişleri için de gerekli diş bakımının yapılması gerekiyor. Annenin, nasıl olsa yerine yenileri gelecek bakış açısıyla bebeğinin diş temizliğini ihmal etmesi, yavrusunun ilerleyen yıllarda çeşitli sorunlarla karşılaşmasına sebep olabiliyor. Çürüyen ve bu yüzden olması gerekenden daha erken kaybedilen süt dişlerin yerine çıkacak daimi diş, yamuk çıkabiliyor. Bu durum bebeğin çene yapısını da olumsuz etkiliyor. Peki, bebeğinin bu tür sorunlar yaşamasını istemeyen anne bebeğin süt dişlerinin temizliğini nasıl yapmalı?  

Süt Dişinin Temizliği için Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeğinizin ilk süt dişleri çıkmaya başladığında nasıl bakım yapılacağını bilmek önemli. Özellikle bebek biberonla besleniyorsa diş temizliğinin mutlak surette aksatılmadan yapılması gerekiyor. Biberonla beslenen ve bu sırada uykuya dalan bebeklerin dişlerinde süt kalıntıları ile uyuması sonucunda sütün içindeki bazı maddeler ağız içinde kalıyor. Bu kalıntılar ise bebeğin dişlerinin çürümesine sebep oluyor. Bu olumsuz durumun önüne geçmek için bebeğin dişlerinin çıkmaya başlamasıyla birlikte annenin bebeğin süt dişlerini düzenli olarak temizlemesi gerekiyor. Söz konusu temizlik işlemi, fırça kullanmadan uygun ve temiz bir tülbent veya gazlı bez kullanarak rahatlıkla yapılabiliyor. Islatılan bezle bebeğin diş yüzeylerine hafif bir şekilde masaj yapılarak süt dişlerinin temizliği sağlanıyor.

Bebek büyüdükçe temizlik için bebek diş fırçası kullanmaya doğru geçiş yapılıyor. Diş fırçalayan bebek, bir yandan diş bakımı için gerekli alışkanlığı küçük yaşta elde ediyor, bir yandan da süt dişlerinin çürümesinin önüne geçiyor.

Bu dönemde, anneye yardımcı olan bebek ürünlerini de denemenizi öneriyoruz. Özellikle diş halkaları, bebeğin diş çıkarma dönemini daha rahat atlatmasını sağlayabiliyor.  Bebeğin diş etlerine masaj yaparken rahatlamasını sağlayan diş halkaları sayesinde bebek aynı zamanda tutma, kavrama ve çekme gibi hareketlerini geliştirebiliyor. 

Daha Fazla Kaynak