Bebekler Mikroplara Karşı Nasıl Korunur ?
Bebeğiniz hayata korumasız bir biçimde geliyor. Onun tüm bakımından ve sağlığından siz sorumlusunuz. Aslında, oldukça ağır ve büyük bir sorumluluk. Ancak her anne bebeğine olan sevgisiyle bu kutsal görevin üstesinden gelmeyi başarıyor. Bu uzun ve zorlu yolculukta annenin bilgi ve tecrübesi artıkça sorunlarla başa çıkma kabiliyeti de güçleniyor. Bebeğin gelişim sürecinde annenin en korkulu rüyası ise hastalıklar. Peki, bebeği mikroplardan korumak için ne yapmak gerekiyor?
Doğal Bir Koruyucu Olarak Anne Sütü
Aslında bebeğin en büyük koruması doğumla birlikte anne tarafından üretilen anne sütüdür. Düzenli olarak anne sütü emen bir bebeğin bağışıklık sistemi de gelişiyor. Böylece bebeğin vücut direnci mikroplara karşı oldukça kuvvetleniyor. Bu nedenle, bebeğin anne sütü alması onun gelişimi kadar sağlığı açısından da önemli. Anne bir yandan bebeğini emzirirken, öte yandan fazla sütünü sağarak bunu depolayabiliyor. Bu sayede, bebeğin anne sütüyle beslenmesine ilişkin olarak da uzun vadeli bir planlama yapmak mümkün olabiliyor.Anne, sütünü sağmak ve saklamak için özel olarak dizayn edilen yardımcı bebek ürünlerini kullanabiliyor. Hızlı ve pratik kullanım için manuel süt sağma makineleri, uzun süreli süt sağma için ise elektrikli süt sağma makinelerini tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra, sütün uygun bir şekilde saklanması için üretilen anne sütü saklama kapları ve süt poşetleri sayesinde anne sütü uzun süre bozulmadan durabiliyor.
Bebeğinizin Uyku Düzenine Dikkat Edin
Bebeğin direncini yükselten önemli faktörlerden biri de uyku düzeni. Sürekli gelişen bebeğin uyku ihtiyacı doğru ve yeterli şekilde karşılandığında bebeğin hastalıklara olan direnci de artıyor. Bu sebeple, annenin bebeğinin uyku düzenine azami şekilde dikkat göstermesi önemli.Bebeğinizin Bakımını Doğru Şekilde Yapın
Mikroplara karşı bebeği korumanın bir diğer yolu bebek hijyenini doğru biçimde sağlamak. Öyle ki dünyaya tamamen korumasız bir şekilde gelen bebeğin hijyen ihtiyaçlarını karşılamak, onun sağlığını da korumak anlamına geliyor. Bu sebeple de bebek bakımı düzenli olarak yapılması gereken bir iş. Peki, anne bebeğin hijyenini nasıl sağlayabilir? Bebek doğar doğmaz yıkanması tercih edilmiyor. Annenin ilk banyo macerası için en azından bebeğin göbeğinin düşmesini beklemesi gerekiyor. Göbeği düştükten sonra bebeğin, mevsim durumu ve evin şartlarına göre düzenli aralıklarla yıkanması ise şart. Her yıkama sonrasında, bebeğin tırnaklarının kontrol edilmesi ve uzaması halinde bunların kesilmesi gerekiyor. Böylece, bir yandan bebeğin tırnakları arasında kir birikmesinin önüne geçilebiliyor, bir yandan da henüz temel motor hareketlerini kontrol edemeyen bebeğin tırnaklarıyla yüzünü çizmesi engellenebiliyor. Banyonun ardından yapılması gereken diğer bir adım bebeğin saç bakımı. Havlu yardımıyla güzelce kurulanan bebeğin saçlarının düzenli olarak taranması, bebeğin saç derisinin hava almasını sağlıyor, böylece konak oluşumu da engellenmiş oluyor. Banyo sonrası annelerin, bebeklerinin burun temizliklerini de ihmal etmemeleri gerekiyor. Bebeğin solunum kanalının açık olması, kolaylıkla hastalanmasını da engelleyen en önemli faktörlerin başında geliyor.Ancak unutmayın, aldığınız tüm önlemlere rağmen bebeğiniz hayatın doğal akışı içerisinde hasta olabilir. Anne olarak size düşen, yavrunuzun direncini mümkün olduğu kadar yüksek seviyede tutarak mikroplara açık bir hale gelmesinin önüne geçebilmek.
Tüm anne ve bebeklerine sağlık dolu bir yaşam diliyoruz.
Daha Fazla Kaynak
- Bebek Banyosu ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bebeklerde Burun Temizliği
- Bebek Islak Mendilleri Nasıl Olmalıdır ?
- Bebek Ne Zaman Emeklemeye Başlar ?
- Bebek Saç Fırçası Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Bebek Tırnak Makası Nasıl Olmalı ve Nasıl Sterilize Edilmelidir ?
- Bebeklerde Banyo Süngeri Nasıl Kullanılır ?