Anne Sütünü Saklama Yöntemleri Nelerdir ?
En ideali annenin bebeğini emzirmesi olmasına karşın, bazı durumlarda bu mümkün olamamaktadır. Annenin çalıştığı ya da bebeğin yeni doğan ünitesinde müşahede altına alındığı durumlarda anne, sütünü sağarak saklamakta ve bebeğe ulaştırmaktadır.
Anne sütü süt pompası ile kolaylıkla sağılabilmektedir. Annelerin kullanabileceği, manuel (tirle) ve elektrikli olmak üzere iki farklı süt pompası bulunmaktadır. Her iki modelin de kendine ait avantajları bulunmaktadır. El gücü ile çalışan manuel süt pompası hafif, taşıması kolay ve pratikliği sebebiyle tercih edilmektedir. Oldukça basit bir mekanizmaya sahip olan bu tür pompaların temizliği de oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Elektrikli süt pompaları ile elektrikli aksamı sayesinde hiçbir ek güce ihtiyaç duymadan elektrik enerjisi ile süt sağma işlemini gerçekleştirmektedir. Bu sayede anne, yorulmadan süt sağabilmektedir.
Anne Sütü Hangi Koşullarda, Ne Kadar Süre Saklanabilir?
Sağılan süt farklı ortamlarda, farklı sürelerle saklanabilmektedir.Anne sütü saklama koşulları
- Oda sıcaklığında 3 saat
- Buzdolabında 3 gün
- Derin dondurucuda 3 ay
Sütlerin özellikle buzdolabı ya da derin dondurucunun orta kısmında saklanması sayesinde sıcaklık değişikliklerinden etkilenmesinin de önüne geçilebilmektedir. Ayrıca, ilk saklanan sütün ilk kullanılması şeklinde tüketilmesi de sütlerin daha taze kalmasını sağlayacak önemli bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Buna ek olarak, buzdolabında süt saklanacak ise özellikle yiyeceklerin saklandığı kapların ağızlarının hava almayacak şekilde kapatılması ve herhangi bir koku yayılımının önlenmesi tavsiye edilmektedir.