Bebeğe Dair Herşey

0-6 Ay Bebek Davranışları Nasıl Olur?

Doğum yapan anne bir yandan dünyaya yeni bir insan getirmenin heyecanını yaşarken, bir yandan da her ihtiyacında annesine bağımlı olan bebeğine nasıl bakacağının endişesini duyabiliyor. Öyle ki bebek gelişimi konusunda özellikle yenidoğan bebeklerin ayrı bir yeri bulunuyor. Beslenmesinden uyku düzenine kadar bu dönemde annenin azami seviyede dikkat göstermesi gerekiyor. Bu bakımdan, ilk 6 aylık dönem, bebeğin gelişimi ve bebek davranışları için hayati öneme sahip.

İlk 6 Aylık Dönemde Bebekler Ne Tepkiler Verirler?

Doğal olarak, yenidoğan bebeğin zamanla duyuları başta olmak üzere tüm vücudu hızlı bir şekilde gelişiyor. 6. aya gelen bebek, dişlerinin çıkmaya başlamasıyla birlikte katı gıdaya da geçiş yapabiliyor. Bu bakımdan, 6 aylık bebek beslenmesi anne sütünün yanına ek besinlerin girmesiyle farklılaşıyor. Peki, 6 aylık bebek gelişimi çerçevesinde bebek davranışları nasıl şekilleniyor?

  • İlk doğduğunda birçok temel tepkiyi dahi veremeyen bebek ilk 3 ay içinde çevresini algılamaya, göz teması kurmaya başlıyor.
  • Bebek 6. ayına geldiğinde tutma ve kavrama hareketleri gelişmeye başlıyor. Bu sayede, nesneleri eliyle tutabiliyor ve oyuncaklarla oynayabiliyor.
  • 6 aylık olan bebek, destek alarak yerinde oturabiliyor. Dengesini kaybetmemek için bir yerlere tutunabilir.
  • Yine 6 aya ulaşan bebek, bazı temel heceleri bir araya getirerek dede, baba, mama gibi kelimeleri söyleyebiliyor.
  • Her bebeğin gelişim süreci gibi davranış biçimleri de farklılık gösterebiliyor. Annelerin, bunun farkında olarak bebeğini başka bebeklerle karşılaştırma hatasına düşmemelerini tavsiye ediyoruz. Anneye düşen görev, bebeği doğru davranışlara yönlendirirken, yanlış davranışlardan uzaklaştırmak olmalı. Bu bağlamda, bazı bebek ürünleri anneye bu süreçte yardımcı olabiliyor.

Bebek Oyuncakları Bebek Gelişimine Katkı Sağlar

Örneğin, bebek oyuncakları bu dönemdeki bebeklerin gelişimi için önemli katkılar sağlayabiliyor. Bebe çıngırağı kullanan bir bebek, çıngırağın sesi sayesinde duyma duyusunu, farklı renkleriyle ise görme duyusunu geliştirebiliyor. Ayrıca, saplı bebe  çıngırağını tutan bebeğin tutma ve kavrama refleksleri sürekli çalışabiliyor.

Buna ek olarak, bebeklerin hassas yapıları göz önüne alınarak sağlığa hiçbir zararı olmayan maddelerden üretilen bebek oyuncaklar da anneler için iyi bir alternatif. Farklı renk ve şekillerde tasarlanan bez oyuncakları oynaması için bebeğimize gönül rahatlığıyla verebilirsiniz. Bu onların dokunarak hissetme duyularını geliştirecektir. Özellikle diş çıkarma dönemine giren bebekler, oyuncaklı dişlikleri ağızlarına götürerek damak kaşıntılarını giderebiliyorlar.

Bebeğiniz için uygun oyuncak seçimi için 0-6 Ay Bebek Oyuncağı Nasıl Olmalıdır? isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

Daha Fazla Kaynak