Bebeklik dönemi bir insanın en hassas ve korumasız olduğu zaman dilimi. Birçok dış etkiye tamamen savunmasız bir şekilde açık olan bebeği korumak görevi ise annenin omuzlarında. Bebeğini sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde büyütmek isteyen anne, ek gıdaya geçişle birlikte birçok sorunla da baş etmek durumunda kalıyor. Emzirme döneminde bebeğinin tüm ihtiyaçlarını anne sütü ile karşılamak mümkünken, ek gıdayla birlikte bebeğin bazı ihtiyaçlarını dışarıdan alması gerekebiliyor.
Öyle ki bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemlerinde çeşitli alerjik sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bebeklerde alerji ise oldukça önemli ve dikkate alınması gereken bir sağlık sorunudur. O nedenle, bebeğinde alerjik belirtiler gören annenin mutlaka doktoruna başvurarak hareket etmesini öneriyoruz. Peki, bebekteki alerjik belirtileri nasıl tespit edebiliyoruz?
Alerji riskini en aza indirmek için atılması gereken ilk adım, ek gıda seçiminin çok dikkatli bir şekilde yapılması. Bu nedenle annelere, ek gıdaya geçiş döneminde alerji yapma olasılığı çok düşük olan taze sebze ve meyvelerle işe başlamalarını tavsiye ediyoruz. Sebze ve meyvenin de rastgele seçilmemesi önemli. Taze olan mevsim meyve ve sebzelerini seçerken bir yandan da çilek gibi alerji yapma olasılığı yüksek yiyeceklerden kaçınmak gerekiyor.
Ayrıca şeker, tuz, baharat gibi ek maddelerin de mümkün olduğunca bu dönemde bebeğe yedirilmemesi; içerisinde gıda boyası, katkı ya da koruyucu madde bulunan gıdalardan bebeğin uzak tutulması önemli.