Yenidoğan Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?
Dünya minik bir bebek için yeni ve muhteşem bir yer. Öğrenilmesi gereken çok fazla yeni beceri var. Bebeğiniz konuşmaya başlar, oturur ve yürür. Aynı zamanda gözlerini tamamen kullanmayı öğrenirler.
Sağlıklı bebekler görme kabiliyetiyle doğmuş olsa da henüz gözlerini odaklama, doğru bir şekilde hareket ettirme, hatta bir çift olarak birlikte kullanma yeteneğini geliştirmemişlerdir. Aslında, bebekler yakın görüşlü olarak doğarlar ve uzaktaki nesnelere odaklanamazlar.
Görsel bilgiyi işlemek, etrafımızdaki dünyayı anlamanın önemli bir parçasıdır. Bebeklerde görme ve göz problemleri gelişimsel gecikmelere yol açabilir, bu nedenle bebeğinizin büyüdüğü ve görüşlerinin olgunlaştığı belirli dönüm noktalarından haberdar olmanız önemlidir.
Bebeğinizin görüş alanı: 4 ay yenidoğan
Bebeğiniz doğduğunda, etrafınızdaki bulanık gözlerle size ve dünyaya bakıyorlar. Yüzlerinden 20-25 cm uzaktaki nesnelere en iyi şekilde odaklanabilirler. Bebeğinizin yüzünü görebilmeniz için doğru mesafe de olmalısınız.
Rahiminizin karanlığından sonra, dünya parlak, görsel olarak uyarıcı bir yer. Öncelikle, bebeğinizin farklı nesneler arasında izlemesi, hatta bazı şeyleri anlatması zor olacaktır. Ama bu böyle sürmeyecek.
Bebeğinizin ilk birkaç ayında, gözleri daha etkili bir şekilde çalışmaya başlayacak. Ancak koordinasyon zor olabilir ve bir gözün dolaştığını ya da her iki gözün de geçtiğini fark edebilirsiniz. Çoğu durumda, bu normaldir. Özellikle bir gözün içe ya da dışa baktığına dikkat ederseniz, bir sonraki ziyaretinizde çocuk doktorunuzla konuşmaya değer.
Ayrıca, bebeğinizin özellikle gözlerini hareketli bir nesneyi izledikten sonra ellerine doğru uzandığını gözlemlediğinizde, el-göz koordinasyonu geliştirdiğini fark edebilirsiniz.
Bebeklerin doğumda renkleri nasıl ayırt edebildikleri bilinmemekle birlikte, bu aşamada renk görüşü tam olarak gelişmemiştir ve bebeğiniz oyuncak ve battaniyelerinde parlak renklerden faydalanacaktır.
Yaklaşık 8 haftalıkken, çoğu bebek ebeveynlerinin yüzlerine kolayca odaklanabilir. Yaklaşık 3 ayda bebeğinizin gözleri etrafındaki şeyleri takip etmelidir. Bebeğinizin yakınında parlak renkli bir oyuncak sallarsanız, gözlerini hareketlerini ve ellerini kavramak için ulaştığını görebilmeniz gerekir. Bebeğinizle konuşarak ve gördüğünüz şeyleri işaret etme alışkanlığına girin.
Bebeğinizin görüş alanı: 5 ila 8 ay
Bebeklerin görüş alanı bu aylarda dramatik olarak artmaya devam edecektir. Derinlik algısı da dahil olmak üzere yeni beceriler geliştirmeye başlayacaklar. Bir nesnenin etrafındaki nesnelerin ne kadar yakın veya uzak olduğunu belirleme yeteneği, bebeğinizin doğumda yapabileceği bir şey değildir. Genellikle, bir bebeğin gözleri 5 aya kadar birlikte yeterince iyi çalışmaz. O yaşta, gözleri, nesneleri derinlemesine görmeye başlamak için ihtiyaç duydukları dünyanın 3 boyutlu görünümünü oluşturabilirler.
Geliştirilmiş el-göz koordinasyonu, bebeğinizin ilginç bir noktaya dikkat çekmesine, almasına, etrafında dönmesine ve farklı şekillerde keşfetmesine yardımcı olur. Bebeğiniz yüzünüze bakmayı çok sevecektir, ancak aynı zamanda tanıdık nesnelerle kitaplara bakmakla da ilgilenebilirler.
Birçok bebek taramaya başlar ya da 8 ay civarında hareket eder. Mobil olmak bebeğinizin el-göz-vücut koordinasyonunu daha da geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Bu süre zarfında bebeğinizin renk görüşü de gelişecektir. Bebeğinizi yeni, ilginç yerlere götürün ve birlikte gördüğünüz şeyleri işaretlemeye devam edin. Bebeğinizin beşiğine bir cep asın ve yerde güvenle oynamak için bolca zaman olduğundan emin olun.
Bebeğin görüş alanı: 9 ila 12 ay
Bebeğiniz 1 yaşındayken, mesafeleri iyi değerlendirebilir. Koltukta bir şeyler seyrederken veya oturma odasında bir taraftan diğerine doğru giderken bu yeteneğini gösterir. Bu noktada, bazı şeyleri hassas bir şekilde atabilirler, dikkat edin!
Şimdilik, bebeğiniz hem yakın hem de uzaktaki şeyleri çok net görebiliyor. Hızlı hareket eden nesnelere bile hızlıca odaklanabilirler. Saklambaç oynamanın ve oyuncaklarla oyun oynamanın ya da sizinle bir şeyleri izlemenin keyfini çıkarırlar. Kelime ilişkisini teşvik etmek için bebeğinizle konuştuğunuzda nesneleri adlandırmaya devam edin.