Bebeğe Dair Herşey

Televizyon Seyrettirmek Otizmi Tetikler mi ?

Anne bir yandan bebeğini büyütürken bir yandan da onu gündelik hayatın olumsuz etkilerinden korumaya çalışıyor. Ancak, ne kadar dikkat edilirse edilsin, bebek evdeki birçok şeyin etkisine açıkça maruz kalabiliyor. Bunların en önemlilerinden biri de televizyon.

Televizyonun Bebek Gelişimi Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Yapılan araştırmalar, televizyonun bebek gelişimi üzerinde olumsuz etkilerini olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, özellikle iki yaşına kadar televizyonun bebeklerde otizm, dikkat eksikliği ve hiperaktivite benzeri rahatsızlıkların oluşabileceğine dikkat çekiyorlar. Öyle ki bu dönemde bebeklerin görme ve duyma yetenekleri gelişme aşamasında olduğu için, hızlı gelişim aynı zamanda çabuk etkilenmeyi de beraberinde getirebiliyor. Ekrandan normal hayatın akışına göre çok hızlı bir şekilde akan görüntüler, bebeğin dikkatini rahatlıkla dağıtabiliyor. Ya da ana dilin bebeğin beyninde oturmaya başladığı bir dönemde dışarıdan gelen negatif etkiler bu gelişim sürecini olumsuz etkileyebiliyor.

Bu çerçevede otizm annelerin dikkatle takip etmeleri gereken bir konu. Bebeklerde otizm belirtileri erken yaşlarda çıkmaya başlıyor. Otizm şimdilik tamamen tedavi edilebilen bir rahatsızlık olmamakla birlikte, erken teşhis sayesinde otizm tedavisinde önemli mesafeler alınabiliyor. 

Doğru Oyuncağın Bebek Gelişimine Katkısı

Bununla birlikte, bebeğin doğru bir biçimde gelişiminde bazı bebek ürünleri de annelerin yardımcısı olabiliyor. Özellikle bebek oyuncakları hem bebeğin ilgisini çekmesi hem de gelişimine olumlu katkı sağlaması açısından önemini koruyor. Bebeklerin özellikle dokunma, duyma ve görme yetilerinin geliştiği 0-6 ay arası dönem için bebek çıngırağı güzel bir seçenek. Saplı modellerinin de tercih edilebileceği bebek çıngırağı sayesinde bebek bir yandan tutma ve kavrama kabiliyetini geliştirirken, bir yandan dikkat çekici renkli yapıdaki çıngırağı takip edecek, bir yandan da oyuncağın sesine tepki verecektir. 

Bebek biraz daha büyüdüğünde bez oyuncaklar iyi birer alternatif olarak annelerin karşına çıkıyor. Özellikle diş çıkarma dönemindeki bebekler, bez oyuncaklardaki dişlikler ile  diş etlerini kaşıyabiliyorlar. Ayrıca, farklı renklerdeki dikkat çekici yapılarıyla bez bebekler, yavrunuzun işitme, görme ve dokunma duyularına da hitap ederek, gelişimlerine katkı sağlayabiliyor.

Gündelik hayatın bir parçası haline gelen başta televizyon olmak üzere akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar gibi yaşamımızı kolaylaştıran aletler, hayatlarının henüz başında olan bebeklere geri dönülemez zararlar verebiliyorlar. Bu bakımdan,  bebeğin gelişiminde annenin bebek kadar onu etkileyebilecek bu tür dış etkenlere de odaklanması, yavrusunu bunların zararlı sonuçlarından koruması artık büyük önem taşıyor. 

Daha Fazla Kaynak