Bebeğe Dair Herşey

Bebeklerle Oynanabilecek Oyunlar Nelerdir?

Bebeğiniz hızlı gelişiyor ve algıları da bu hıza ayak uyduruyor. Bebek gelişimini desteklemek için annelere düşen en büyük görev, bebeklerinin beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmek. Ancak bebeğin sağlıklı gelişimini sağlamak için onun sadece fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak yeterli değil. Bebekle kaliteli vakit geçirerek onun bilişsel ve ruhsal gelişimine de katkı sağlamak gerekiyor. Bunun yol ise bebek oyunlarından geçiyor.

Bebeğinizin Zihinsel ve Duygusal Gelişimini Göz Ardı Etmeyin

Bebeğiniz tamamen size muhtaç bir şekilde dünyaya gelmiş olsa bile onun algılarının dünyaya gözünü açmadan, anne karnındayken gelişmeye başladığını unutmayın. Bu bakımdan, bebeğin fiziki gelişim sürecini göz önünde bulundurarak ona uygun oyunlarla zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlamak mümkün.  

Bebeğiniz ilk 6 aylık dönemde oyuncakla oynaması fiziki olarak mümkün olmayabiliyor. Ancak, bebek bir aylıktan itibaren çevresini gözleriyle takip etmeye başlıyor. Bu dönemde, dikkatini çekecek renkte objeleri takip etmesini sağlayabilir, sürekli göz teması kurarak onunla konuşabilirsiniz.

Bebek Çıngırağı Bebekler İçin İyi Bir Oyuncak Alternatifi

Bebek büyüdükçe hareket kabiliyeti de artıyor. 6 aydan itibaren bebeğinizi, ona uygun bebek oyuncaklarıyla tanıştırmanız mümkün. Bebek çıngırağı bu dönemdeki bebekler için ideal bir oyuncak. Çıkardığı sesle bebeğim dikkatini çeken bebek çıngırağı ile yavrunuzun sadece işitme değil görme ve dokunma duyuları da gelişiyor. Saplı ve sapsız farklı versiyonları bulunan bebek çıngırağının, sağlığa zararlı madde içermeyen modellerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.


Diş Çıkaran Bebekler İçin İdeal Tercih: Bez Oyuncaklar

Bebekler için diğer ideal oyuncak tercihi bez oyuncaklar. Her bebeğin zevkine göre farklı renk ve modellerde tasarlanmış bez oyuncaklardan biri mutlaka bebeğinizin dikkatini çekecektir. Yumuşak yapısı sayesinde bebeğinize gönül rahatlığıyla verebileceğiniz bez oyuncak, yavrunuzun birçok duyusuna hitap ederken, tutma ve kavrama gibi hareket özelliklerini de geliştirecektir. Ayrıca, diş çıkarma dönemindeki bebekler bez oyuncaklarda bulunan diş kaşıma parçası ile diş etlerini kaşıyarak rahatlayabilirler.

Tüm bu oyuncak alternatiflerinin yanı sıra anneye de bu süreçte büyük görev düşüyor. Anne, bebeğinin dikkatini çeken ve sevdiği şeyleri gözlemleyerek, hayal gücünün de yardımıyla çok farklı oyunlar kurabiliyor. Kuracağınız oyun ise tamamen annenin hayal gücü ile sınırlı. Bir kukla yardımıyla bebeğinizle konuşabilir, bebekler için özel hazırlanmış eğitici oyun kartlarıyla onun yeni kelimelerle tanışmasını sağlayabilir ya da müzik dinleterek bebeğinizin eğlenmesiini sağlayabilirsiniz. Bu oyunlar sayesinde bir yandan bebeğin fiziksel ve ruhsal gelişimi olumlu yönde etkilenirken, öte yandan anne ile bebek kaliteli zaman geçirerek aralarındaki kutsal bağ güçleniyor. 

Daha Fazla Kaynak