Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?
Bebek dünyaya geldiği andan itibaren dış dünyayla iletişim kurmaya başlıyor. Özellikle ilk aylarda kendini hiçbir şekilde ifade edemeyen bebeğin imdadına, onunla özel bir bağ kuran anne karşılıyor. Buna karşın, bebeğin rahatsızlık duyduğu durumlarda kendisini ifade edememesi büyük sıkıntılara sebep olabiliyor. Bu tür durumlarda annenin en büyük isteği bebeğinin bir an önce konuşmaya başlayıp, derdini anlatması oluyor. Peki, bebeğiniz normal şartlarda ne zaman konuşmaya başlıyor?
Bebeğin Dil Gelişimi Nasıl İlerler?
Aslında bu sorunun kesin bir yanıtı yok. Bebeğin gelişim durumuna göre konuşmaya başladığı dönemler çok büyük farklılıklar gösterebiliyor. Bu nedenle, bebeklerde dil gelişimine ilişkin olarak kesin bir takvim belirlemek mümkün değil. Ancak genel hatlarıyla bir yol haritası çizilebiliyor:- İlk 3 ayda bebek çok fazla ses çıkarmadan, daha çok göz temasıyla iletişim kuruyor. Ancak, anne bebeğinin ağlama tonundan dahi acıktığını ya da birşeylere kızdığını rahatça anlayabiliyor.
- Bebek 6-9 aylık dönemde bazı temel sesleri çıkarmaya başlıyor. Anne, bu dönemde bebeğiyle sesli oyunlar oynayabilir.
- 9-12 ay arasındaki bebek ise artık çıkardığı sesleri kontrol etmeye, vurgulu sesler çıkarmaya başlıyor. Bu dönemde ses bebek için bir iletişim aracı haline geliyor.
- Bebek 12-18 aylık olduğunda ise artık anadiline ait kelimeleri çıkarmaya başlıyor. Bununla birlikte bebek, anlamsız ama kendi oluşturduğu lisanıyla konuşmayı da sürdürüyor.
Ancak başta da söylediğimiz gibi nasıl ki fiziksel gelişim her bebekte farklılık gösterebiliyorsa çocuk konuşma yaşı da değişebiliyor. Kimi bebekler yaşına girmeden belli kelimelerle kendini ifade ederken kimileri ise çok daha geç konuşabiliyor. Bu noktada, geç konuşma durumunu annenin iyi gözlemlemesi ve gerektiğinde müdahil olarak uzman yardımı alması gerekebilir.