Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?
Bebek dünyaya geldikten sonra anne, bebeğinin hangi durumlara nasıl tepkiler verdiğini yavaş yavaş keşfetmeye başlıyor. Bebeğinin kendini duyup duymadığı, görüp görmediği hususlarından emin olamayan anne ilk aylarda oldukça endişeli olabiliyor. Bebek gelişimi göz önüne alındığında, annelerin endişe etmeden bebeklerinin duyularına yönelik düzenli kontrollerini yaptırmaları yeterli.
Görme Duyusunun Gelişimi Anne Karnında Başlıyor
Bebeklerde göz gelişimi anne karnında başlayan bir süreç. Öyle ki bebeklerin görmesi anne karnında başlıyor. Ana rahminde bulunan bebek ışığı ayırt edebiliyor. Doğumun ardından ise dünyaya gelen bebek ilk ışıkla birlikte görmeye de başlıyor. İlk haftalarda gözleri ışığa tepki veren bebek, üçüncü aydan itibaren göz teması kurmaya başlayabiliyor. Bu dönemde annenin mutlaka uzman bir doktora giderek bebeğini kontrol ettirmesi gerekiyor. Bebeklerde göz muayenesi, ilerleyen dönemlerde oluşması muhtemel sıkıntıların önüne geçmesi açısından da önem taşıyor. Bebeğin görme yetisi üç yaşına geldiğinde bir yetişkinine yaklaşıyor. Görme yetisinin tam olarak gelişimini tamamlaması 7-9 yaşa kadar sürüyor.Oyuncaklarla Bebeğinizin Görme Duyusunun Gelişimine Yardımcı Olun
Bebek ilk doğduğu dönemde çevresini net bir biçimde göremezken, ilerleyen zamanlarda görme duyusu giderek gelişiyor. Bebeğin hareket kabiliyetinin artmasıyla birlikte görme yetisinde de hızlı bir gelişme kaydediliyor. Bu bakımdan anne, çeşitli oyuncaklarla da görme duyusunun gelişimine katkı sağlayabilir. Örneğin, çeşitli renk ve modellerde üretilen bez bebekler bu iş için oldukça ideal ürünler olarak öne çıkıyor. Bebek, dikkat çekici renklerdeki bu oyuncakları takip ederek görme duyusunun gelişimine yardımcı olabiliyor.Başta da belirttiğimiz gibi, bebeğin doğumuyla birlikte annenin diğer duyular gibi görme duyusunun gelişimini de doktor kontrolünde gözlemlemesi önemli. Yapılan görme testleriyle bebeğin görme gelişiminin seviyesi rahatlıkla ölçülerek, bebeğin gözlük gibi destekleyici aparatlara ihtiyacı olup olmadığına da doktor tarafından karar verilebiliyor. Özellikle, bazı göz bozukluklarına erken yaşta konan teşhis ve uygulanan tedaviler sayesinde, birçok rahatsızlığın önüne geçmek mümkün hale gelebiliyor.