Bebekler için İdeal Uyku Ortamı Önerileri
Her anne – baba bebeğini kucağına alacağı o büyük günü beklerken, bebeğinin sağlıklı ve güvenli bir ortamda uyumasını ve bebeğine en güzel odayı hazırlamayı ister. Peki size sevimli, güzel ve kullanışlı görünen her şey bebeğinize sağlayacağınız uyku ortamı için uygun mudur?
Bebeğinizin uyku ortamı, ona sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırma yolunda en önemli adımdır. Odadaki ufacık olumsuz bir detay onun uyku kalitesini etkileyebilir ve uykularında verimsizlik yaratabilir. O halde, bebeğinizin odasını hazırlarken, güvenli ve rahat bir uyku ortamı yaratmak adına nelere dikkat etmeliyiz?
1. Doğru ısıyı yakalamak
Bebekler serin ortamda çok daha rahat uyurlar. Uyku hijyeni bakımından da ortamın serin olması çok önemlidir. Bebeğinizin ideal oda ısısı 20-21 derece civarında olmalıdır.
2. Karanlık en iyisi
Melatonin hormonu, karanlığı çok seven bir hormon :) Bu nedenle, bebeğinizin özellikle gündüz uykularında odanın oldukça karanlık olması uykuya geçişini ve uykuda kalmasını kolaylaştıracaktır. Gece de mümkün olduğu kadar ışık kullanmamaya özen gösterilmelidir.
3. Ne kadar sade ve yalın o kadar iyi
Oda içerisinde genel olarak yumuşak renkler kullanılmalı, bebeğinizin uyurken dikkatini dağıtacak parlak renkler, büyük resimli duvar kağıdı kullanımından kaçınılmalıdır. Oda içerisinde oyuncak olmaması, eğer mümkünse oyuncakların evin farklı bir odasında konumlandırılması uygun olacaktır.
4. Konforlu yatak en önemlisi
Kaliteli ve sağlıklı bir uyku için bebeğinizin yatağı çok yumuşak olmamalı ve antialerjik malzemeden üretilmiş olmalıdır. Yatak çarşafı organik %100 pamuklu kumaştan üretilmiş olmalıdır. Kullanacağınız çarşafın, bebeğinizin üzerine kapanmaması için gergin durması, mümkünse lastikli çarşaf olması idealdir.
5. Bebeğinizin güvenliği için beşik
Bebeğinizin ilk yılında zamanının çoğunu içinde geçirdiği ve bebek gelişimini için çok önemli rol oynayan beşik/yatak seçerken, ilk olarak güvenlik kurallarına uygun olup olmadığına bakılmalıdır. Özellikle 1 yaşından küçük bebeklerde boğulma riski oluşturabileceğinden, beşiğin içerisine yorgan, yastık dahil olmak üzere hiçbir eşya konulmamalıdır. Soğuk havalarda battaniye, örtü ya da yorgan yerine “uyku tulumu” kullanılmalıdır.
6. Eşyaların konumuna dikkat
Bebeğinizin hem güvenliği, hem de rahat ve kaliteli uyuması açısından, beşiği kesinlikle pencere önüne konulmamalıdır. Konum açısından ideal olan, beşiğin pencerenin karşı duvarında veya çapraz duvarında bulunmasıdır. Beşiğin yanında yüksek bir dolap veya düşme tehlikesi olan herhangi bir eşya bulundurulmamalıdır. Bebeğinizi uyaracağı ve uykuya dalmasını zorlaştıracağı için beşik üzerine dönence, cibinlik vs. gibi hiçbir şey konulmamalıdır.
Beşiğin parmaklıklarına taktığınız koruyucuların, çok yüksek olmaması bebeğinizin kendini rahat ve güvende hissetmesi açısından önem taşımaktadır. Hatta bebeğiniz altı aylık olduğunda, beşiğin öne bakan parmaklıklarındaki koruyucuları tamamen çıkarabilirsiniz.
7. Uykuya geçişte rahatlatıcı bir etki için müzik
Uyku sırasında müzik kullanmak her zaman uykuya dalışı kolaylaştırır ve aynı zamanda dış sesleri örterek, bebeğinizin daha huzurlu uyumasını sağlar. Müzik olarak sözsüz melodilerin daha çok hafif uyku melodileri ve doğa sesleri tercih etmek daha uygun olacaktır.
8. Güvenli bir uyku için uyku arkadaşı
Uyku arkadaşı, bebeğinizin kendi kendine uyumasını kolaylaştıracak ve kendini daha güvende hissetmesini sağlayacak bir oyuncak ya da nesnedir. Uyku arkadaşını yataktan hiç çıkarılmaması, sadece uyku sırasında kullanılması faydalı olacaktır. Bebeğinizin, ona edindirdiğiniz uyku arkadaşına, hemen alışmasını beklemeyin, bir süre ilgilenmese dahi siz vermeye devam etmelisiniz.
0 – 5 Yaş Uyku Danışmanları
Selen SUFRİ ÜÇOK – Sedef FENİK www.dandiniuyku.com