Bebeğe Dair Herşey

Bebek Ne Zaman Yürümeye Başlar?

Her anne, bebeğinin bir an önce konuşmaya ve yürümeye başlamasını hayal ediyor. Ancak, annelere tavsiyemiz bebeğin tamamen anneye muhtaç olduğu, sıkıntılarını dile getiremediği ve yürüyemediği zamanların da değerini bilmeleri ve tadını çıkarmaları yönünde.

Öyle ki bebek gelişimi mükemmel bir denge içinde devam eden bir süreç. Bebeğin gelişim sürecinde gösterdiği her ilerleme bir sonraki gelişimin hazırlığı mahiyetinde oluyor.

Yine de bebeğinin ne zaman yürümeye başlayacağını merak eden anneler için bazı bilgileri aşağıda paylaşıyoruz.

  • İlk bilinmesi gereken husus, hiçbir bebeğin yürümeye başlama döneminin aynı olmadığı. Tamamen bebeğin kaba motor hareketlerinin gelişimine bağlı olan bu süreç, genel olarak 12 ila 18 aylık dönemde gelişiyor.
  • Bebeğin gelişiminin anne tarafından iyi takip edilmesi önemli. Ayağa kalkmaya başlayan bebek, adım atmaya çalıştıkça onu cesaretlendiren anne, bu sürecin sağlıklı bir biçimde tamamlanmasını da sağlayabiliyor.
  • Bebeklerde yürüme birden olan bir süreç değil. Kimi bebekler emekledikten sonra yürüme safhasına geçerken, bazı bebeklerden emeklemeden doğrudan yürümeye çalışabiliyorlar.
  • Aşırı korumacılık bebeğin yürümesini de geciktirebiliyor. Annenin bebeğini cesaretlendirirken de zarar görmemesi için onu koruması, ancak bu ikisi arasında da iyi bir denge tutturması önemli.

Bebeğinizin Ayak Tırnaklarını Düzenli Kesmelisiniz

Bebeğiniz yürümeye başladığında, bir bakıma özgürlüğünü de ilan ediyor. Bunun için hem ev içinde hem de bebeğinizin bakımı konusunda bazı önlemler almanız önemli. Ev içinde bebeğinizin yürüme esnasında düşerek vücudunu vurabileceği ve bu yüzden zarar görebileceği yerleri tespit etmeniz, özellikle köşeli yerlere koruyucu takmanız, açabileceği dolaplara kilit koymanız ve elektrik prizlerini kapatmanız gerekebiliyor.

Kişisel bakım konusunda ise bebeğinizin ayak tırnaklarını düzenli olarak kesmeniz gerekiyor. Yürümenin ilk dönemlerinde bebek sık sık tökezliyor, ayağını bir yerlere kazayla vurabiliyor. Darbe alan ayak tırnağı kırabileceği ve bu da bebekte büyük bir acıya, ardından da travmaya dönüşebileceği için düzenli tırnak bakımı önem arz ediyor. 

Özel Tırnak Makasları İşinizi Bir Hayli Kolaylaştırır

Bebeğin ayak tırnaklarını kesmek için bebeklerin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanan tırnak makaslarını kullanmak mümkün. Bebeğin minik ayaklarına uygun biçimde küçük boyda üretilen bu tür bebek tırnak makasları kavisli ağzı ve yuvarlatımış kenarlarıyla kesinlikle bebeğe zarar vermez. 

Daha Fazla Kaynak